DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Vatandaşlar Tedbirlere Uydu

Vatandaşlar Tedbirlere Uydu
18.03.2020
1.369
A+
A-

“Corona virüs tedbirleri” kapsamında camilerde cemaatle namaz kılınması ve kahvehanelere gidilmesinin yasaklanmasını olumlu bulan vatandaşlar yasaklara uyduklarını söyledi.

İçişleri ve Diyanet işleri Başkanlığının, 81 İl Valiliklerine gönderdiği “Corona virüs tedbirleri” konulu genelge dün gece saat 24.00 itibariyle gidilmesi geçici bir süreliğine durdurulacak yerlerin başında, cami ve kahvehaneler bulunuyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada geçici olarak kapatılacak yerler arasında şunlar da yer aldı:

“Tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan düğün salonu, çalgılı-müzikli kafe, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları AVM ve içindekiler dâhil, çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri…”

Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığının, başta Cuma namazı olmak üzere, cami ve mescitlerde cemaatle kılınan namazlara ara verilmesi kararına da vatandaşın uyduğu görüldü.

nmn - Vatandaşlar Tedbirlere Uydu

“Hazreti Resulullah, hastalık olan yerlere gidilmemesi gerektiğini tavsiye etmiştir”

Diyanet İşleri Başkanlığının “Cemaatle namaz kılınmasın” çağrısına halkın uyduğunu belirten Batman Ulu cami imamı Mehmet Latif Kaya, “Bazı hastalıklardan dolayı Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesselem), hastalık olan yerlere gidilmemesi ve ziyaret edilmemesi gerektiğini tavsiye etmiştir. Dinimiz insanların camiye geldiği zaman veya toplu alanlara gittiği zaman insanların temiz ve gerçekten de sağlıklı bir şekilde olduğu zaman gitmelerini tavsiye etmiştir. Bir hadis-i şerifte “Soğan ve sarımsak yediğiniz zaman cemaatin içine gitmeyin” diyen bir Peygamberimiz var. Kaldı ki Corona virüs hastalığı da bulaşıcı olduğundan camiye gitmemek, kalabalık toplumlara girmemek daha uygundur. Halkımız da tek başına ferdi olarak gelip namazlarını kılıyorlar. Onun dışında cemaatle namaz kılınmasına şu anda ara verilmiştir. Allah (Celle Celalauhu) bu vebayı inşallah milletimizin, halkımızın içerisinden bir an önce çıkarır ve bu musibeti giderir inşallah.” ifadelerini kullandı.

“Biz de bu karara uyarak namazımızı ferdi olarak kıldık”

Cami cemaatinden Muhammed Zeki Ata, “Öğle namazı vakti olmasına rağmen görüldüğü gibi cemaat yok, Diyanetin Corona virüs hastalığına karşı aldıkları tedbir gereği camilerde ferdi olarak namaz kılınması kararı alındı. Biz de bu karara uyarak namazımızı ferdi olarak kıldık. Peygamberimiz (Alehisselat-u Vesselam) zamanında da bazı hastalıklar meydana geldiği, buna karşı hasta olanın; hastalıklarının yayılmaması için başka yerlere gitmemesi ve hastalığın yayılmaması için tavsiyede bulunulmuştur. Diyanet de tedbir amaçlı hastalığın yayılmaması için uygun ve faydalı bir karar almıştır. Toplum içinde bir araya gelenlerden birinin hasta olması halinde, hastalığı bütün insanlara bulaşabilir. Dinimiz, bulaşıcı hastalıklara karşı tedbir almamızı emrediyor.” dedi.

Vatandaşlar kahvelerin kapatılması kararını uygun buldu

Vatandaşlardan Beşir Önel, “Kahvehanelerin kapatılması, hastalığın yayılmaması için faydalı bir karar. Toplum sağlığı için ellerin sıkılmaması ve kucaklaşmaların yapılmaması gerekir. Tedbir için el tutmak yerine uzaktan selamlaşalım. Kahvehane sahipleri alına karara karşı olumlu bakmaktalar ama onların da kira ve masrafları var. İnşallah bu hastalık çabuk biter de hayat normale döner.” dedi.

Diğer bir vatandaş Selim Çiftçi ise, “Corona virüsünün yayılmaması için kahvehanelerin kapatılma kararı vatandaşlar için çok iyidir. Hastalığın yayılmaması için elimizden ne geliyorsa yapmamız ve temizliğe önem vermemiz gerekir.” diye konuştu.

Corona virüse karşı kahvehanelerin kapatılma kararının çok yerinde bir karar olduğunu söyleyen Mehmet Selim Sevim adlı vatandaş ise, “Alınan kurallara uymamız gerekiyor. Kalabalık yerlerden uzak durmalı ve elimizden gelen bütün tedbirleri almamız bizim için faydalı olacaktır. Corona virüs çok kötü bir hastalık, sağlığımıza dikkat etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.