DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Batman’a Tıp Fakültesi”

“Batman’a Tıp Fakültesi”
12.04.2018
851
A+
A-

Basınla bir araya gelen Batman Kalkındırma Platformu, Batman’a tıp fakültesi istediklerini belirterek, yetkililere çağrıda bulundu.

Batman Kalkındırma Platformundan oluşan bir heyet, Batman’daki yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya gelerek Batman’a tıp fakültesinin kurulması için destek talebinde bulundu.

Platform adına açıklamalarda bulunan Zeki Şaşmaz, Batman’a gelen göçler, nüfus artış hızının yüksek olması ve çevre illerin sağlık hizmeti alma noktasında öncelikle Batman’ı tercih etmiş olmalarının kişi başına düşen yatak sayısını Türkiye ortalamasının çok altında bıraktığını söyledi.

Vatandaşın Batman’da sağlık hizmetlerine teveccühünün artarak devam ettiğini belirten Şaşmaz, “2017 yılında kendi nüfusunun 4-5 katından daha fazla hastaya yaklaşık 2 milyon 700 bin kişiye poliklinik hizmetleri verilmiştir. Nüfus büyüklüğü itibariyle 81 il arasında 36’ncı sırada bulunan Batman, merkez nüfus büyüklüğü itibariyle ilk 25 il arasındadır. Ancak Batman her iki açından da sürekli büyümeye devam ederken, Batman’dan küçük olan ve bir kısmı daha da küçülen 25 veya 30 ilde en az bir tıp fakültesi veya araştırma hastanesi mevcuttur. Bunların çoğunda hem tıp fakültesi hem araştırma hastanesi bulunmaktadır. Aynı zamanda bu illerin birçoğu coğrafik açıdan da birbirine yakın illerdir.” diye konuştu.

2015 yılında Batman’a Eğitim ve Araştırma Hastanesi kurulma sözünün verildiğini hatırlatan Şaşmaz, “Ancak Batman’ın makus bir talihidir ki şehrimiz her ne kadar hızlı büyümekte ise de bürokrasisinin en azından sağlık yatırımları açısından bir o kadar hantallığı kamu yatırımlarının gecikmesine sebep olmaktadır. Örneğin, 1993’te planlanan Bölge Devlet Hastanesi 13 yıl boyunca hiçbir ilerleme kaydetmemiş ancak 2-3 yıl gibi bir sürede 2009 yılında tamamlanabilmiştir. Üniversite bünyesinde bir tıp fakültesi yapılması birinci talebimizdir.” ifadelerini kullandı.

200 yataklı olarak düşünülüp 400 ila 500 yatak kapasiteye çıkartılması planlanan devlet hastanesi projesinin Araştırma ve Uygulama Hastanesi olarak ilerde tıp fakültesine dönüştürülmek üzere Batman halkına sunulmasını istediklerini aktaran Şaşmaz, “Böylece Araştırma ve Uygulama Hastanesi kazanmış olacağız, ilerde tıp fakültesi eğitim-öğretimi için gerekli alt yapı da hazırlanmış olacak. Yeni hastanenin üniversiteye bağlı Araştırma ve Uygulama Hastanesi olmasıyla bu yatırım daha disiplinli ve daha kısa bir sürede tamamlanacak olup kamu yatak sıkıntısını bir an önce gidermekte etkin rol oynayacaktır. Daha önce düşünüldüğü gibi Batman bölge Devlet Hastanesinin, şu an yapımı durma aşamasına gelen Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile birleştirilerek Eğitim ve Araştırma Hastanesine çevrilmesi birçok fiziki ve idari sorunu da beraberinde getirecektir. İlerde Tıp Fakültesi açılması amacına da hizmet etmemiş olacaktır. Ancak yeni hastanenin Tıp Fakültesi olmak üzere Araştırma ve Uygulama Hastanesi olarak açılmasıyla başta sağlık turizmi olmak üzere birçok yan sektöründe gelişmesini teşvik ederek Batman’ın sosyo-kültürel anlamda da gelişimine ve ekonomisine önemli katkılar sağlanacaktır.” açıklamasında bulundu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.