DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Batman’da Bir İlk

Batman’da Bir İlk
19.07.2018
807
A+
A-

Batman merkeze bağlı Yeniköy’de geçimlerini tarımla sağlayan köy sakinleri, köylerinde ilk kez karnabahar ekimine başladıklarını söylediler.

Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, tarlalarında karnabahar ekerek yetiştirdikleri kabak, domates, patlıcan, biber ve salatalık gibi ürünlere bir yenisini daha eklediklerini söylediler.

Bölgede en çok sebze yetiştiriciliğinin yapıldığı ve yaklaşık 300 haneli 4 bin nüfuslu Yeniköy köyü sakinleri, geçimlerini tarım ve kısmen de hayvancılıkla sağladıklarını ifade ettiler.

kr - Batman'da Bir İlk

Köyde tarım işleriyle uğraşarak geçimlerini sağlayan köylülerden Savaş Kaya ile Mehmet Emin Etiz, yıllardır çiftçilikle uğraştıklarını ve geçimlerini sebze yetiştiriciliğinden sağladıklarını belirttiler.

Karnabahar ekimiyle ilgili bilgi veren çiftçilerden Savaş Kaya, “Nisan ayında domates, patlıcan, biber, ekimine başlıyoruz. Temmuz ayında da karnabahar ekimi yapıyoruz. İşçi tutarak tarlalarımızın bakımını yapıyoruz. Devletimizden yardım talebinde bulunuyoruz. 10 gün sonra ektiğimiz karnabaharlarımızın çapasını yapacağız. Çapadan sonra gübrelemesini, sulamasını ve ilaçlamasını yapıyoruz. 2-3 ay sonra da Allah’ın (Celle Celaluhu) izniyle hasadımıza başlayacağız. Elde ettiğimiz ürünleri Batman Sebze Meyve Halına götürüp toptan satıyoruz.” dedi.

“Devletin bize desteği yok bu nedenle mağduruz”

Arazilerinin tapulu olmadığını, bu durumdan dolayı da devletten destek alamadıklarını ve mağdur olduklarını belirten Mehmet Emin Etiz ise “Karnabahar ekim zamanına gelmiş bulunmaktayız. Yaklaşık olarak bir haftadır elimize ulaşan karnabahar fidelerinin ekimi için tarlamızı sürdük ve suladık. Karnabahar fidelerinin ekiminde biraz da gecikme yaşadık. Temmuzun 15’inde gelmesi gereken fideler 10’nunda geldi. Bizde daha buğdayımızı biçmemiştik, sulayamadığımız içinde kurumuştu tarla sürülemiyordu. Fideler de erken geldiği için evde bıraktık. Ağacın gölgesinde sulamamıza rağmen kurudular. Sonra içeri aldık. Pervanenin altında günde bir iki defa suladık. Kontrol etmemize rağmen kendilerine gelemediler. Kökleri ıslak olduğu için güneşe dayanamıyorlardı. 4 dönüm için 8 bin tane fide getirtmiştik. 2 dönüme bile yetmedi. Tarlamızın yarısı boş kaldı. Devletten yardım talebinde bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.