DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Batman’da Büyük Artış Var!

Batman’da Büyük Artış Var!
14.11.2018
614
A+
A-

Batman’da hırsızlık vakalarında ciddi artış olduğunu belirten Avukat Yusuf Tanrıseven, ceza vermenin çözüm getirmediğini, hırsızlığı önlemek için kültürel yozlaşmayla mücadele etmenin gerektiğini belirtti.

Batman’da son yıllarda hırsızlık olaylarındaki artışın kültürel yozlaşma ve ekonomik sebeplerden kaynaklandığını belirten Batman eski Baro Başkanı Avukat Yusuf Tanrıseven, ceza vermenin çözüm getirmediğini, hırsızlığı önlemek için kültürel yozlaşmayla mücadele etmenin gerektiğini söyledi.

Hırsızlık gibi ekonomik suçlarının temelinde bozuk ekonomi yattığını belirten Tanrıseven, “Bölgemizde geçmişte yani 90 yılardan önce bir vatandaş hırsızlık yaptığı zaman o aile mahalleden taşınmak zorunda kalırdı, o kadar utanırlardı. Sonra insanlar kenar mahallelere geldiler, ciddi bir yoksulluk başladı orada. Zenginlerde işin doğrusu batıya kaçmaz zorunda kaldılar. Bu tabi ister istemez ekonomik suçların artmasına ciddi bir şekilde sebebiyet verdi. Bugün Batman’da baktığımız zaman hırsızlık vakalarında ciddi bir artış var 70’li yılara göre. İşin kötü yanı burada ufak yaşta hırsızlıkla başlıyorlar, daha sonra batıya gidip daha büyük hırsızlıklar yapıyorlar.” dedi.

“Hırsızlık organizeli yapılıyor”

Hırsızlığın organizeli yapıldığını söyleyen Tanrıseven, “Organize eden bazı çeteler de var, bunların üzerine devletin daha fazla gitmesi gerektiğini düşünüyorum. Hırsızlığa verilen cezalara hafif deniyor ama hiç hafif değil baktığımız zaman. Özelikle tekerrür halinde birden fazla suç işlemişse daha kötü. Geçen bir dosyada karşılaştım birine 45 yıl ceza vermişler, tabi 20 suç işlemişti. Aslında çok ağır cezalar ve yaptırımlar var; ama maalesef engellenemiyor.” ifadelerini kullandı.

“Ceza çözüm değil”

Cezanın çözüm olmadığını aktaran Tanrıseven, “Aslında ceza çözüm değil, çünkü biri gidiyor, diğeri geliyor. Cezalar çözüm olsaydı şimdiye kadar bu suçların ortadan kalkması lazımdı. Cezalar ağırlaştığı halde çözülmüyorsa, hatta artmaya devam ediyorsa demek ki bunun başka bir boyutta ele alınması lazım. Bunun temelinde kültürel yozlaşma var. Eskiden insanlar çok daha ahlaklı bir yapıya sahipti. Ama şimdi o ahlaki çöküntü ister istemez buraya da yansıdı. Yani her fakir hırsızlık yapmıyor, o zaman fakirlikten kaynaklanan bir şey değil, esas duygusal, kültürel ve ahlaki anlamda bir boşluktan kaynaklanıyor.” diye konuştu.

“Manevi duygular güçlendirilmeli”

Tanrıseven son olarak şunları söyledi: “Zengin bir adamın kolay kolay hırsızlık yaptığını göremeyiz ama hırsızlık yapanların yüzde 95’i fakir aileler ama birçoğu sahipsiz oldukları için arkadaşlarının etkisi ile bu işe başlıyorlar. Çare kültürel yozlaşmayı önlemek, insanların manevi duygularına sarılmalarını sağlamak, onları o yönde eğitmek olabilir. Ailelerin çocuklarına daha fazla sahip çıkması olabilir. Vakıf ve derneklerin daha fazla sahip çıkması olabilir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.