DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Fiyatlar Aldı Başını Gitti: Evlilik Başka Bahara Kaldı

Fiyatlar Aldı Başını Gitti: Evlilik Başka Bahara Kaldı
21.03.2022
1.092
A+
A-

Son zamanlarda birçok üründe yaşanan fiyat artışları evlenecek olanların birinci adresi olan çeyiz sektörünü olumsuz etkiledi.

Batman’da ağırlıklı olarak düğün ve çeyizlik malzemesi satan sektör temsilcileri, başta akaryakıt, nakliye ve döviz kurlarında yaşan artışlardan dolayı maliyetlerin artması ürün fiyatlarının aşırı yükselmesine neden olduğunu söyledi.

Maliyet artışlarıyla birlikte ürün fiyatlarının fahiş oranda yükseldiğini belirten esnaf, özellikle evlilik aşamasında olan ve evini yenileme isteyenlerin beyaz eşya ve züccaciye almak için çok zorlandığını belirti.

Akaryakıt ve döviz kurlarında yaşanan yükselişler nedeniyle ürün fiyatlarının iki kattan daha fazla yükseldiğini belirten sektör temsilcileri, evlenmek isteyen ve evini yenilemek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için hükümetin mutlaka beyaz eşyada ÖTV-KDV indirimine giderek maliyetleri düşürmesi gerektiğini söyledi.

Yaşanan artışlarla ilgili iş yapamaz hale geldiklerini belirten sektör temsilcileri, sorunlarını İLKHA mikrofonlarına anlatararak sorunlarına çözüm bulunması çağrısında bulundu.

“Eskiden ayda 5 çeyiz paketi satarken şu anda bir paket satamaz hale geldik”

Bir yıl gibi kısa bir sürede beyaz eşya fiyatlarının neredeyse iki katına çıktığını belirten Müslüm Zariç, yükselişlerin hem alış hem de satış fiyatlarına çok olumsuz yansıdığını belirtti.

Zariç, “Son zamanlarda her şeyin fiyatı arttığı gibi beyaz eşyada da fiyat artışı yaşandı. Eskiden 7 parçadan oluşan bir çeyiz setini 10 bin lira civarında iken şu anda 5 parçası 22 bin 500 liraya yükselmiş durumda. Kâr marjımıza baktığımızda ise eskiden 10 bin liradan kazandığımızı şu anda 22 bin 500 liralık setten kazanamıyoruz. Beyaz eşya fiyatlarının artması hem alışımızı hem de satışımızı olumsuz yönde etkiledi. Eskiden ayda ortalama 5 çeyiz paketi alıp satarken şu anda bir çeyiz paketi bile satamıyoruz. Yaşanan artışlardan dolayı milletin alım gücü düştü ve çeyiz almakta güçlük çekiyorlar.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.