DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Batman’daki Hayvan Ölümlerinin Nedeni Belirlendi

Batman’daki Hayvan Ölümlerinin Nedeni Belirlendi
21.04.2018
2.666
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde Batman’da yaşanan ani hayvan ölümlerinin meradaki bazı otlardan kaynaklandığını açıklayan Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kiyas, hayvan sahiplerine önemli tavsiyelerde bulundu.

Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurattin Kiyas, Batman merkez Balpınar (Gresira) beldesine bağlı Yeniköy (Segırka) köyünde meydana gelen ani hayvan ölümleriyle ilgili İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de neredeyse her yıl ani hayvan ölümlerinin yaşandığını aktaran Kiyas, Batman’da özellikle Balpınar (Gresira) beldesi ve Oymataş (Zorava) köyünde yaklaşık 18 hayvan ölümünün gerçekleştiğini söyledi.

Hayvan ölümlerinin nedenini açıklayan Kiyas, “Bütün Türkiye’de aşağı yukarı her yıl bu şekilde hayvan ölümlerine rastlamaktayız. Hayvanlar sabah erken meraya bırakılmaktadır. Merada bulunan özellikle baklagil grubu otlardan daha çok ‘üçgül’ ve benzeri baklagil grubu otların ıslak olmasıyla beraber hayvanlar bu otları yediğinde onlarda bir şişkinlik meydana getirmektedir. Bu şişkinlik eğer çiftçi tarafından çabuk fark edilmezse bir ölüme sebep vermektedir.” diye konuştu.

“Yağışların ardından meradaki otlara dikkat edilmelidir”

Hayvan ölümleriyle ilgili besicilere tavsiyelerde bulunan Kiyas, “Çiftçilerimize şunu önermekteyiz; özellikle yağışlardan sonra veya yağışların olduğu günlerde hem toprakta bir rutubet oluşmakta hem de sabah erken saatlerde bitkilerde ıslaklık meydana gelmektedir. Böyle günlerde özellikle erken saatlerde hayvanların meraya salınmaması, mümkünse mera bir kontrol edilerek, otlar üzerinde bir su birikintisi veya nem varsa hayvanların geç saatlerde meraya bırakılması gerekir. Eğer bu tedbire rağmen hayvanda bir şişkinlik meydana geliyorsa ilkbahar mevsiminde, yağışların olduğu mart, nisan aylarında çiftçilerimiz hayvanlarını çok sıkı bir şekilde takip etmelidir.”

“Bilimsel ve sonuç almaya dönük tedbirler alınmalıdır”

Kiyas, şunları söyledi: “Hayvan merada çok serbest bir şekilde salınıyorsa hayvanların dikkatli bir şekilde takip edilmesi, şişkinlik fark ediliyorsa piyasada bu iş için ilaçlar var. Çiftçilerimiz veteriner hekimlerden bu ilaç isimlerini alarak hayvanlara içirilmelidir. Ya da sodaları da hayvanların karın bölgesinde bir yere batırarak şişkinlik alınabilir. Bazı yerlerde soda uygulaması yapılmaktadır. Bunlar teknik bilgiler ama çiftçi bazen kendi şartlarında hayvanın ağzını açarak şişkinliği gidermeye dönük ağızlarına gem vurarak, bazen yürüterek şişkinliği gidermeye çabası içerisindedir. Ama burada asıl olan ilaç ve soda gibi daha ucuz, bilimsel ve daha çabuk sonuç almaya dönük tedbirlerin alınması daha doğru olmaktadır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.