DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

60 Yıldır Demire Şekil Veriyor

60 Yıldır Demire Şekil Veriyor
01.08.2019
1.157
A+
A-

Batman’da 10 yaşında iken dedesinden demir dövme sanatını öğrenen 70 yaşındaki Abdullah Sayış, 60 yıldır demir döverek mesleğini sürdürüyor.

Batman’ın Gercüş ilçesinde sıcak demir dövme ustası Abdullah Sayış, 60 yıldır zamana direnerek mesleğine devam etmeye çalışıyor.

Gercüş Bağlarbaşı Mahallesi’ndeki dükkânında sıcak demir ustası olarak çalışan 70 yaşındaki Abdullah Sayış, 1960’lı yıllarda henüz 10 yaşlarındayken dedesinin yanında demir dövmeye başlayarak mesleğe başladığını belirtti. Sayış, o zamandan bu yana eline aldığı çekiçle demir dövüyor. Teknolojinin gelişmesiyle yaptığı işi makinaların yaptığını aktaran Sayış, her geçen gün işlerinin bitme aşamasına geldiğini söyledi.

Zamana direnen meslekler arasında yer alan sıcak demir dövme sanatını Batman’ın Gercüş ilçesinde kendisiyle beraber iki kişinin daha yapmaya çalıştığını ancak işin bitme noktasında olduğunu belirten Sayış, artık kimsenin çırak yetiştirmediğini aktardı.

Eskiden demirden orak, nal, balta, çekiç, çapa gibi ürünler yaptıklarını söyleyen Sayış, ürettikleri malzemelerin kimseye lazım olmadığını, bu yüzden mesleklerinin adeta bittiğini söyledi.

“Ustaların yaptığı işi manikalar yapıyor”

Demir dövme işi eskiden çok rağbet görüyordu. Sayış, “Demir dövme işi eskiden çok revaçtaydı. Bugün demir dövme sanatı bitme noktasına geldi. Artık ustaların yaptığı işi manikalar yapıyor. Çiftçilerin kullandığı malzemelerin çoğu günümüz teknolojisiyle uyumlu hale geldi. Bir iş yapmıyoruz. Sadece dükkâna gelip oturuyoruz, gelen misafirlerle beraber çayımızı içip, günü bitirerek evimize dönüyoruz.” dedi.

Bu sanatın bitme aşamasına gelmesinden dolayı çırak yetiştiremediklerini söyleyen Sayış, “Yaşım ilerlediğinden başka bir iş yapamıyorum. Dükkânımı bir yazıhane gibi kullanıyorum. Bu sanat bittiğinden dolayı çırak yetiştiremiyoruz. Ben bu mesleği dedemden öğrenmiştim. Şimdilerde iş olmadığı için çoğu zaman ocağı hiç açmıyoruz. Gün boyu oturuyoruz.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.