DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bayramda Dikkat!

Bayramda Dikkat!
17.08.2018
319
A+
A-

Bayramın sağlıklı beslenip ve çevreye zarar vermeden geçirilmesi gerektiğini belirten Batman İl Sağlık Müdürü, önemli tavsiyelerde bulundu.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme ve kurban ibadetinin insana ve çevreye zarar vermeden eda edilebilmesi ile ilgili Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Osman Sünger, önemli önerilerde bulundu.

Sünger, “İslam dininin önemli vecibelerinden biri olan kurban ibadetinin insana ve çevreye zararı olmadan eda etmek için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Kurban kesiminin gerekli dini hükümlere uygun sağlık ve çevre şartlarına bağlı kalarak ortam koşullarının hijyenik hale getirilmesi, başta hayvanlardan insanlara geçen (zoonotik) hastalıklar olmak üzere, sağlık, çevre sağlığı, temizlik, etin işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatların çöpe atılmaması, sokak hayvanlarına verilmemesi çevre ve toplum sağlığının korunması açısından önem arz etmektedir.” dedi.

“Kistli iç organlar usulüne uygun imha edilmeli”

Kesimi takiben ortaya çıkan içeriklerin ve hastalık taşıyan diğer iç organların (karaciğer ve akciğer gibi) köpek ve kedilere verilmemesi gerektiğini söyleyen Sünger, şöyle devam etti: “Koyun, keçi, sığır ve develerin kistli iç organlarının et yiyen hayvanlara yedirilmesi ile kist içinde bulunan parazitler bu hayvanların bağırsağına yerleşir. Bu organlar usulüne uygun bir şekilde imha edilmeli veya derin çukurlara gömülmelidir. Çünkü bu organlar insanların başta karaciğeri olmak üzere, akciğer, beyin gibi organlarına yerleşerek bugün için ilaçla tedavisi mümkün olmayan cerrahi müdahaleyi gerektiren kist hidatik hastalığının yayılmasına yol açmaktadır.”

“Sağlıklı beslenmeye dikkat”

Bayramda sağlıklı beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Sünger, “Bayramında sağlıklı beslenme temel prensiplerinin, yiyecek seçiminin, porsiyon kontrolünün ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmelidir. Bayram sabahı kurban kesme telaşı olanlar kahvaltı öğününü atlayabilmektedir. Bu yüzden mümkün olduğunca kahvaltı yapmaya özen gösterilmelidir. Beslenmemize dikkat edelim ve sağlığımızı koruyalım ki, bayramımız sağlıklı olsun.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.