DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dağdan Topluyorlar! Kilosu 300 TL!

Dağdan Topluyorlar! Kilosu 300 TL!
28.04.2018
2.151
A+
A-

Batman’ın Sason ilçesi dağlarında yetişen ve kilosu 300 TL’ye satılan ‘zuzubak’ otu köylülerin geçim kaynağı oldu.

Batman’ın Sason ilçesinde dağlarda yetişen ‘zuzubak’ otu köylülerin geçim kaynağı oldu. Birçok hastalığa iyi geldiği bilinen ‘zuzubak’ otunun kilosunu yaklaşık 300 TL’ye satan köylüler, kısa süreliğine de olsa geçimlerini, sattıkları otla sağlamanın sevincini yaşıyor.

İlkbaharın gelmesiyle Batman’ın yüksek rakımlı dağlarında yetişen nadide otlardan olan ‘zuzubak’ isimli ot, fiyatı ve yoğun talebiyle köylülerin yüzünü güldürüyor.

Sason ilçesinde yüksek rakımlı Helkiz ve Mereto Dağlarındaki kayalıklarda yetişen otun birçok hastalığa iyi geldiği belirtiliyor. Bu nedenle köylüler, çoğu illerden de talep gören otun kilosunu 300 TL’ye satıyor.

zuzubak2 - Dağdan Topluyorlar! Kilosu 300 TL!

Bu otları toplayarak satışını yapan köylülerden Sait Boğuç, yüksek dağların eteklerindeki kayalıklardan topladıkları otun kilosunu 300 TL’ye sattıklarını söyledi.

“Türkiye’nin her tarafından da istiyorlar”

Otun sadece Mart ve Nisan aylarında yetiştiğini ifade eden Boğuç, otun hastalıklara da çok iyi geldiğini ileri sürdü.

Boğuç, “Bu ot şifalı ottur. Adı zelzubaktır. En iyi otlardan biridir. Bu ot tuzla eziliyor ve yemeğin içine konuluyor. Bizim millet bu otu istiyor. Bu ot çok güzel ve kokulu bir ottur. Bu otu Türkiye’nin her tarafından da istiyorlar. Kilosu 250-300 TL civarındadır. İstanbul’dan bile bu otu bizden isteyenler var. Bu otu Sason dağlarında topluyoruz. Bu ot şehirlerde bulunmuyor. Mart ve Nisan aylarında bu ot çıkıyor. Nisandan sonra bu ot kuruyor. Her hastalığa iyi geliyor.” dedi.

“Bu ota çok rağbet var”

Otun kendileri için kısa bir süreliğine de olsa geçim kaynağı olduğunu belirten köylülerden Ferzende Bilmez, “Bu zuzubak otu sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetişiyor. Kilosunu 300 TL’ye satıyoruz. Bazıları bu otu tuzla karıştırarak satıyor. Kokusu ve tadı çok güzeldir. İnsan bu otu yediği zaman içi rahatlıyor. Sabahtan akşama kadar dolaşıyoruz, 10 demet bulamıyoruz. Her yerde bulunmuyor. Bu otun faydası çoktur. Bütün hastalıklara şifalı olduğu belirtiliyor. Bu ota çok rağbet var.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.