DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Devlet Halkın Sırtındaki Yükü Kaldırmalı”

“Devlet Halkın Sırtındaki Yükü Kaldırmalı”
16.10.2018
302
A+
A-

Ekonomik krizin asıl mağdurunun halk olduğunu belirten HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, devletin sorumluluğunu yerine getirerek halkın sırtındaki yükü kaldırması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de ekonomik kriz, iş adamlarının yanı sıra en çok gelir düzeyi düşük olan kesimleri etkiledi. Özellikle elektrik ve doğalgaza üst üste gelen zamlar halkın direncini önemli ölçüde kırdı. Son günlerde bazı firmaların ve marketler zincirinin ürünlerinde yüzde 10 indirime gitmesi de halkın mağduriyetini gideremedi. Birçok üründe yüzde 100’e varan zamların yapılmasından sonra bazı ürünlerde küçük indirimlere gidilmesi tatmin edici bulunmadı.

Asıl görevin devlete düştüğünü belirten Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, devletin sorumluluğunu yerine getirerek halkın sırtındaki yükü kaldırması gerektiğini söyledi.

haksiad 300x200 - “Devlet Halkın Sırtındaki Yükü Kaldırmalı”

Ekonomik darboğaz ve kırılmanın yaşandığı bir süreçten geçtiklerini ifade eden Çetiz, “İç ve dış dinamiklerin tetiklediği bir kriz durumu herkesin malumudur. Bu sürece sebep olan dış güç ve mihrakları anlamak kolaydır. Asıl sorun iç dinamiklerden kaynaklanan durumdur. Ekonomik krizden herkes etkilenmekle beraber iliklerine kadar bu krizi yaşayan ve bunun ağır yükü altında ezilen bizatihi halkın kendisidir. Fiyatlardaki astronomik artışlarla beraber halkın sırtında oluşan bu yükün kaldırılması gerekirken, özellikle elektrik ve doğalgaza gelen zamlar toplumun direncini neredeyse tamamıyla kırmış durumdadır.” dedi.

“İsraf ve fuzuli harcamalarla mücadele edilmeli”

Aşırı israf ve fuzuli harcamaların önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Çetiz, “Özellikle üretici desteklenerek önünün açılmasıyla bu kriz büyük oranda aşılabilir. Gelen zamların üretim ve üreticiye yansımasının çok yüksek olması üzüntü verici bir durumdur. Yine böyle dönemlerde öncelikle yapılması gereken israf ve fuzuli harcamalarla mücadele etmektir. Bu mücadele devletin zirvesinden başlayarak en alt kademelere inmesi gerekir. Bununla ilgili sıkı bir politika ve etkin bir takip yapılmalıdır. Oysaki uygulamada neredeyse bu mücadele yok denecek kadar azdır.” diye konuştu.

“Toplum zihnen eğitilmeli”

Böylesi bir dönemde konser ve benzeri etkinliklerin yapılmasına bir anlam veremediklerini aktaran Çetiz, “Zaman, emek, mal, zihin ve benzeri israfın her çeşidiyle mücadele edilmeli. En önemlisi toplumun zihnen eğitilmesi tüketici bireyler, her yönüyle üretici fertlere dönüştürülmeleri gerekir. Bununla ilgili eğitimler verilmelidir. Toplumun işe, aşa ihtiyaç duyduğu böyle zamanlarda devlet kurumlarının desteğiyle yapılan gereksiz etkinliklere dur demek gerekirken, böyle zamanlarda hiçbir ihtiyaç hissedilmeyen konser ve benzeri etkinlikler yapılması, yöneticilerin ekonomik krize olan bakış açılarını göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

“Üretime dayalı özgün stratejiler geliştirilmeli”

Çetiz, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Zorlu bir süreçten geçildiği herkes tarafından dile getirildiği bu günleri atlatmak günübirlik politikalar ve pansuman tedbirlerle olmayacak. Daha sağlam ve kalıcı tedbirlerle üretime dayalı özgün stratejiler geliştirilmelidir. Özellikle yönetim kadrosunda olanların eleştiri ve önerilere açık olmaları gerekir. Her olumsuz eleştiri, cahillik ve hıyanet olarak değerlendirilmemelidir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.