DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tarihi Utanç!

Tarihi Utanç!
13.01.2022
636
A+
A-

Batman’ın Kozluk ilçesinde kaderine terk edilen Hezo Kalesi’nin tarihi dokusuna uygun olmayan çirkin görüntüler, bakımsızlığı ve ilgisizliği gözler önüne seriyor.

Batman’ın en büyük ilçesi olan Kozluk’ta, bugünkü adıyla Kale Mahallesinde doğal bir kayanın üzerinde kurulan ve milattan sonra 416 yılında Pers Hanedanı tarafından yapıldığı bilinen Tarihi Hezo Kalesi, tarihinin en sahipsiz günlerini yaşıyor.

Ortaçağ’da bu bölgeden geçen İpekyolu’nun önemli bir üssü olarak bütün ulaşımı kontrol eder bir konuma gelen tarihi kale, bugünlerde madde bağımlılarının meskeni haline gelirken, merdivenlerin, yerlerinden sökülen bankların, çöpten geçilemeyen odaların sahipsizlikten nasibini aldığı görülüyor.

İslam komutanı İyaz Bin Ganem tarafından M.S. 639’da fethedildikten sonra İslam beldesine dönüşen bölgenin önemli kalelerinden olan Hezo Kalesi, günümüzde yetkililerin ilgisizliği ve duyarsızlığı nedeniyle alkol ve uyuşturucu kullanıcılarının meskeni haline gelmiş durumda.

yh - Tarihi Utanç!

Önceki dönemlerde Kozluk İlçe Belediyesi tarafından tarihi dokusuna ve yapısına uygun olmayan bir şekilde 1,5 milyon TL harcanarak turizme açılan kale, daha sonra gelen belediye yönetimi tarafından ‘taşların düşme tehlikesi bulunduğu’ gerekçesiyle ziyarete kapatılmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.