DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

MB’nin Etkisi Kısa Sürdü, Dolar Tekrar Yükselişe Geçti

MB’nin Etkisi Kısa Sürdü, Dolar Tekrar Yükselişe Geçti
24.05.2018
420
A+
A-

Türk Lirası’nda yaşanan sert kayıpların devam etmesi ve tüm döviz kurlarının rekor yükselişler göstermesinin ardından piyasalar TCMB’den 7 Haziran’daki PPK toplantısı öncesinde müdahale gelmesini bekliyordu.

Dün USD/TRY kuru %5 üzerinde yükselişle 4,9282 seviyesini görerek tarihi rekor kırdı ve TCMB iç piyasa kapanışının ardından beklenen hamleyi gösterdi. Banka resmi sitesinde şu açıklamaya yer verdi: ‘Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalar arası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltilmiştir.

Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.’

GLP oranında 300 bp faiz artışı yapan bankanın bu müdahalesinin ardından kur 4,54 seviyesine kadar geriledi, ancak düşüş bu seviyelerde sınırlı kaldı. Güne 4,54 seviyesinde başlayan kur, son saatte yükselişini hızlandırdı ve %3 üzerinde kazançla 4,7415 seviyesine çıktı. Türk Lirası, bugün de en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Piyasalar, TCMB’den gelen faiz artışını yeterli bulmamaktan ziyade geç kalınmasının verdiği tepki ile TL satışlarını sürdürüyor. Ayrıca dünkü hamlenin ardından 7 Haziran’daki PPK toplantısında yeni bir faiz artışı gelmeyeceği beklentisi yüksek.

USD/TRY kurunda gün içi alımlarda 4,80 bandı ilk direnç konumunda olurken bu direnç üzerinde ataklar hızlanabilir. Investing

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.