DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tam 250 Milyon Lira Harcanacak!

Tam 250 Milyon Lira Harcanacak!
18.10.2018
369
A+
A-

Hasankeyf’te, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali sebebiyle sular altında kalacak bazı eserler taşınırken yerinde korunan eserlerin güçlendirme çalışmaları 250 milyona mal olacak.

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde 12 yıl önce Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) sebebiyle sular altında kalacak olan tarihi ilçede çalışmalar aralıksız sürüyor.

güç1 300x200 - Tam 250 Milyon Lira Harcanacak!

Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi ve Orta Kapı’nın bir kısmı ile minarelerin taşıma çalışmaları devam ederken, sular altında kalacak ve yerinde korunacak eserler ise 250 milyona mal olacak güçlendirme çalışmaları yapılıyor.

Tarihi Hasankeyf ilçesinde yapılacak güçlendirme çalışmaların hakkında bilgi veren DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösali, “Hasankeyf jooteknik ve jeolojik açıdan gücendirme işi kapsamında öncelikle su altında kalmayan yapıların güçlendirilmesi ve sağlama alınması daha sonra yapılacak olan bir antik limanla beraber turizme kazandırılması hedeflenmektedir. Bu maksatla 4 vadide toplam 3.8 milyon küp dolgumuz mevcuttur. Bunlar Şahap, Saha, Dere ve Dicle Vadileridir. Bu vadilerde öncelikle sağlam olmayan mağaraların doldurulmasıyla işe başlıyoruz. Mağaraların doldurduktan sonra enjeksiyonlayarak ilerde suyun gücüyle beraber kayalarda herhangi bir oynama olmasını engellemiş oluyoruz. Bununla beraber etrafında yaptığımız 3.8 milyon küp dolguyla da yukarı Hasankeyf esas tarihin olduğu yeri de koruma altına almış oluyoruz.” dedi.

güç2 300x200 - Tam 250 Milyon Lira Harcanacak!

Tarihi eserlerin güçlendirme çalışmaları yaklaşık 250 milyon liraya mal olacağını belirten Kösali, “Şahap Vadisi girişinde yapacağımız bir antik limanla da ilerde teknelerle yatlarla buraya turizm turu yapılacak ve burası yeni bir turizm alanı haline gelecektir. Bu kapsamda Hasankeyf kalesinde bulunan Küçük Saray’ın güçlendirme işi de yapılmaktadır. Sarayın önünde bulunan derin bir çatlak var. Öncelikle bu derin çatlağın sağlama alınması için etrafına betonarme duvar yapıyoruz. Betonarme duvardan sonra ankrajlarla betonarme duvarı ana kayaya sabitliyoruz. 60 metre yüksekliğinde yaptığımız bu sistemle beraber Küçük Saray’ı koruma altına almış oluyoruz. Küçük Saray’ın en üstünde oluşacak bir terasla da Küçük Saray’ın içinde gezilmesini olanaklı hale getiriyoruz. Hasankeyf güçlendirme işimizin toplam maliyeti yaklaşık 250 milyon lirayı bulacak.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.