DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

60 Bin Dekara Ulaştı

60 Bin Dekara Ulaştı
14.02.2019
330
A+
A-

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, kentte yaklaşık 60 bin dekar alanda mısır ekimi yapılmakta olduğunu söyledi.

Batman’da “Mısır Yetiştiriciliği ve Entegre Mücadele Çiftçi Eğitimi” konulu program düzenlendi. Program sonrası İLKHA’ya konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, Batman Çayı kenarında sulu alanların hemen hemen hepsinin mısır ekimiyle kaplandığını ve il genelinde yaklaşık 60 bin dekar mısır ekimi yapıldığını kaydetti.

Program, Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sadık Yalçın’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Ziraat Mühendisi Nevzat Özcan, “Mısır yetiştiriciliği, mısır hastalıkları ve mısır zararlıları” konularında bir sunum gerçekleştirdi.

“Çiftçilerimizi çok değişik konularda eğitime aldık”

Program sonrası açıklamalarda bulunan Kiyas, “İlimizde malumunuz olduğu üzere mısır yetiştiriciliği geniş bir alanı kapsamaktadır. Özellikle Batman Çayı kenarında sulu alanlarımızın hemen hemen hepsi mısır ekimiyle kaplıdır. İlimizde yaklaşık 60 bin dekar mısır ekimi yapılmaktadır. Bu mısır ekimi yapılırken çiftçilerimiz bir takım hastalık ve zararlarla karşılaşabiliyor. Kış sezonunda çiftçinin biraz daha müsait olduğu bir dönemde çiftçilerimizi çok değişik konularda eğitime aldık. Mısır eğitimi de bu konuda yapılan eğitimlerimizin bir parçasıdır. Bugün burada özellikle çiftçilerimize mısır yetiştiriciliği, gübreleme, sulama, bakım ve özellikle hastalıkları ve zararlarıyla ilgili bir takım bilgiler verdik.” dedi.

“Mısırın verimi ilimizde Türkiye ortalamasının çok üstünde”

Mısırın veriminin kentte Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu söyleyen Kiyas, şunları kaydetti:

“Aynı zamanda arkadaşlarımız bu bilgilerden sonra da bizim entegre mücadele programımıza aldığımız bazı çiftçilerle daha çok birebir görüşmeler yapacaklardır. İlimizde mısır koçan kurdu, bazı yıllarda ciddi bir şekilde epidemi (salgın hastalı) yapmaktadır. Bu nedenle ciddi zararlar oluşabilmektedir. Biz, bu entegre mücadeleyle hem mısır koçan kurduna karşı bir mücadele hem de çiftçilerimizi bilgilendirme ve bilinçlendirme konusunda bugün burada bir eğitim çalışması yaptık. Mısırın verimi ilimizde Türkiye ortalamasının çok üstünde ve özellikle nehir yatağındaki alanlarda dekarda 2 bin kilograma kadar çıkabilmektedir. Bizim ortalamamız bin 700, bin 850 civarıdır. Nehir yatağından yukarılara doğru çıkıldıkça bin 500 ile bin 400’lere inebilmektedir. Bizim mısır verimi ortalamamız Türkiye’nin çok çok üstündedir.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.