DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

610 Yıl Sonra Yeniden

610 Yıl Sonra Yeniden
11.02.2019
363
A+
A-

Antik kent Hasankeyf’te Er-Rızk Camii’nin minaresi taş taş sökülüp yeni yerine taşınması tamamlandı. Böylece 610 yıllık minare yenine inşa edilecek.

Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında Eyyubiler döneminde yapılan Er-Rızk Camiinin minaresi yeni yerleşim yerine taşınma çalışmaları tamamlandı.

rizk1 1024x682 - 610 Yıl Sonra Yeniden

610 yıl önce Eyyubi Hükümdarı Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Er-Rızk Camiinin minaresi taş taş sökülerek taşındı. Er-Rızk Camisine ait 3 parçanın taşınması için hazır halde bulunduğu ve Hasankeyf çarşısının boşaltılmasından sonra yapılacak özel bir yol ile taşınacağı belirtildi.

Taş taş söküldükten sonra taşıma işlemleri tamamlanan Er-Rızk Camii minaresinin ardından taşınacak olan caminin diğer parçalarıyla birlikte minare yeni yerleşim alanında 610 yıl sonra tekrar inşa edilecek.

Er-Rızk Camii’nin tam olarak ne zaman yeniden inşa edileceği ve tekrar ibadete açılıp açılmayacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Er-Rızk Camii

Cami, Dicle Nehri’nin doğusunda Artuklu Köprüsü ayağına yakın bir mevkide yer almaktadır. Eyyubi Hükümdarı Sultan Süleyman tarafından 1409 (H. 811) tarihinde yaptırıldı. Güneydeki ibadet mekânı heyelan yüzünden çok büyük oranda yıkılan cami, günümüze harimin kuzey duvarı ile avlu giriş cephesi, taç kapı ve minaresi ile ulaşmıştır.

Caminin kuzeydoğu köşesine bitişik yüksek kare prizma kaide üzerindeki minare, küçük mozaikler halinde kesilmiş renkli taşlar kakma tekniği ile düzenlenmiş ince geometrik örgülerle kaplanmıştır. Şerefesine iki merdivenle ulaşılan minare gövdesindeki geometrik bezemeler ve kufi hatlı Arapça yazılar, dikkat çekicidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.