DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Baraj Gelir Sağlayacak”

“Baraj Gelir Sağlayacak”
08.05.2020
2.440
A+
A-

Türkiye’nin vizyon projesi olan Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yapılan Ilısu Barajı Hidroelektrik Santrali’nde (HES) su kotunu istenilen seviyeye ulaştı.

Baraj gölünde su seviyesinin 119 metreye, depolanan su miktarının ise 8,8 milyar metreküpe ulaşmasıyla birlikte Hasankeyf ilçesinde de su seviyesi yaklaşık 60 metreye ulaştı.

Su seviyesinin yükselmesiyle birlikte Hasankeyf ilçesinde bulunan Batman Üniversitesi Hasankeyf Uygulama Oteli sahile kavuştu. Su seviyesinin Batı Raman eteklerinde de yaklaşık 20 metre yükselmesiyle birlikte üniversitenin Batı Raman Kampüsü de bir sahil görünüme kavuştu.

Ilısu Barajı’nın bölgenin her alanda kaderini değiştirmeye başladığını belirten Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, “Türkiye’nin vizyon projesinde su tutulmasının ardından su seviyesinin 119 metre depolanan su miktarının ise 8,8 milyar metreküpe ulaştığı Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi’nde enerji üretiminde ilk testlerin başarıyla sonuçlanması tüm Türkiye’yi olduğu gibi bizleri de heyecanlandırdı.” dedi.

Ilısu Barajı’nda 23 Nisan’ın 100’ncü yılında enerji üretiminin de startının verildiğini vurgulayan Durmuş, şunları söyledi:

“23 Nisan’ın 100’ncü yılında düğmeye basılan barajda üretilecek olan elektrik enerjisiyle ülke ekonomisine yıllık 1,5 milyar lira gelir sağlayacak. Baraj bölgeye sadece elektrik enerjisi katkısı değil, aynı zamanda su altı ve su üstü turizm alanında da bölgenin kaderini değiştirmeye başladı. Bölge insanımız artık balıkçılık olsun, sulu tarım olsun bir çok alanda ekonomik gelir elde etme imkanı da bulmuş olacak. Baraj gölünde su seviyesinin 119 metreye Hasankeyf’te ise 60 metre çıkmasıyla birlikte Batı Raman Kampüsümüzde de su seviyesi yaklaşık 20 metre yükseklikle birlikte adeta bir göl oluşturdu. Bu vesileyle üniversitemiz Türkiye’deki ender göl havzasına sahip üniversitelerden biri haline geldi.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.