DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Batman Fıstıkla Doldu

Batman Fıstıkla Doldu
07.02.2019
367
A+
A-

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, kentte fıstık dikim alanlarının 60 bin dekara çıktığını söyledi.

Batman’da “Antepfıstığı Yetiştiriciliği ve Entegre Yönetimi Çiftçi Eğitimi” konulu program düzenlendi. Programda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, kentte fıstık dikim alanlarının 60 bin dekara çıktığını belirterek, fıstığın Batman’da son zamanlarda güzide ürünler arasında yerini bulduğunu kaydetti.

Program, Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas’ın açılış konuşmasıyla başladı. Ardından Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sadık Yalçın’ın “Antep fıstığı Yetiştiriciliği” ve Ziraat Mühendisi Nedim Sakçı’nın “Antep fıstığı Hastalıkları” konulu sunumlarıyla devam etti.

Gübretaş Diyarbakır Bölge Müdür Vekili Yusuf Erkol, Ürün Teknik Destek Uzmanı Nazmi Güneş ve Ramazan Aslan birer konuşma yaptıktan sonra program son buldu.

Yapılan program sonrası konuyla ilgili İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Kiyas, “Bilindiği üzere Batman’da son yıllarda fıstık yetiştiriciliği alanları gittikçe artmaya başladı. Yetiştiricilik alanları artmaya başladıkça çiftçilerimizin sahada bir takım bilgiye ihtiyaçları var. Bir takım sorunları var. Biz de özellikle sorunları çiftçilerden dinlemek, bunlara kalite ve verime dönük bir takım ipuçları vermek üzere bugün burada bir eğitim ve bilgilendirme toplantısı yaptık.” dedi.

Kiyas, “Son yıllarda ilimizde görülen hastalıklar ve çözüm önerileri özellikle biyolojik mücadele, kültürel mücadele konusunda çiftçilerin yapması gereken işlerle ilgili çiftçilerimiz bilgilendirildi. Eğitimimiz faydalı geçti. Biz, bundan sonra bu eğitimlerimize devam edeceğiz. Ayrıca çiftçilerimiz de bu eğitim sayesinde birebir sahadan gelen sorunları onlardan alıp değerlendireceğiz. Biz çözebildiklerimizi çözeceğiz, çözemediklerimizi bir üst kuruluşlarımıza gönderip bunlardan çiftçilerimize sonuçlarını ileteceğiz. Çitçilerimiz, bu şekil programlara gidip geldikçe bizimle irtibatları artacak, biz de çiftçilerimizle birebir yakından tanışma fırsatı bulmuş olacağız.” ifadelerini kullandı.

Kiyas, son olarak şunları kaydetti: “Fıstık alanları Türkiye’de daha çok Güneydoğu bölgesinde gelişmeye başladı. İlimizde son 5 yılda fıstık dikim alanları 60 bin dekara çıktı. Bu gelişme devam ediyor. Hızlı bir şekilde çiftçilerimiz, üretim alanlarını artırmaktadır. Bu yıl çiftçilerimize sonbaharda 160 bin dekar fıstık fidanı dağıttık. Son 5 yıldır toplam bir milyon 200 bin fıstık fidanı dağıtımını yaptık.”

Kültür Turizm İl Müdürlüğü Konferans Salonunda yapılan programa, Batman Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Nurettin Kiyas, Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Hifzullah Akdaş, STK temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.