DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Batmandan Tepki: Havanın Dengesini Bozdular!

Batmandan Tepki: Havanın Dengesini Bozdular!
20.04.2018
599
A+
A-

Batman’da petrol nedeniyle havaya karışan ağır maddelere baraj yapımlarının yarattığı tahribat da eklenince, iklim yapısı da alarm vermeye başladı. “Havanın dengesini bozdular” diyen çiftçiler, “Kuraklık bu yıl bizi her zamankinden daha fazla etkileyecek” diyor.

Batman, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) dünya genelindeki hava kirliliği raporuna göre, 2017’de Avrupa’daki havası en kirli ikinci şehir olarak kayıtlardaki yerini aldı. Bunun en önemli nedeni olarak petrol ve petrolün işletildiği rafineri gösteriliyor. Batman’daki petrol rafinelerinin doğaya verdiği zarara son yıllarda baraj yapılmalarının çoğalmasıyla da birlikte bölgenin iklim yapısı tehlikeye girdi. Nisan ayı sonlarına gelinmesine rağmen yeterince yağmur yağmaması nedeniyle çiftçilik ve hayvancılık yapan yurttaşlar zor durumda kaldı.

‘KURAKLIĞIN NEDENİ KİRLİ HAVA’

Çiftçi Abdulselam Ekinci, “Nisan ayı bitmek üzere ve halen doğru dürüst yağmur yağmadı. Geçtiğimiz haftalarda iki defa yağmur yağdı o da sel şeklinde ve ekinlere zarar verdi. Dicle Nehri tarım yaptığımız bölgeye 10 kilometre uzaklıkta ama oradan su alamıyoruz. Alsak ne olacak ki o zaman da nehir kuruyacak, o da doğru bir yöntem değil. Havanın dengesini bozdular” diyerek yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.

Kuraklık ile birlikte ekinlerinin zarar gördüğünü ve topraktan verim alamadıklarını söyleyen Ekinci, “Parası olan kuyu kazacak veya taşıma yöntemi ile sulama yapacak. Peki ya parası olmayan çiftçi, köylü ne yapacak? Köylünün bu yıl işi her zamankinden daha da zor. Devlet petrol kuyusu açıyor da su kuyusu neden açmıyor” diye tepki gösterdi.

‘TÜM VARLIĞIMIZI TOPRAĞA YATIRDIK’

Bir yıl boyunca çalışıp tüm varlıklarını toprağa yatırdıklarını dile getiren Kadir Yavuz ise, “Petrol kuyusu kazıyorlar ama söz konusu su kuyusu olunca kazmıyorlar. Elimizdeki tüm varlığı toprağa yatırdık ama kuraklık bu yıl bizi her zamankinden daha da etkileyecek. Petrol kuyuları doğamızı mahvetti” diye konuştu.

‘NE YAPACAĞIZ BİLMİYORUZ’

Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Hasan Kaya ise, kuraklığın sadece çiftçilerin değil herkesin sorunu olduğunu dile getirdi. Petrol kuyuları nedeni ile doğal yaşamın da etkilendiğini söyleyen Kaya, “Petrol kuyularının etrafında hiçbir koruma yok. Kimi zaman hayvanlar özellikle de kuşlar su zannedip oradaki petrole bulanıyor ve hayvanlar bu yolla ölüyor. Kuyuların etrafına tel çekilerek önlem alınması gerekiyor” diyerek kuyuların doğal yaşama verdiği zararı anlattı.

Kuraklık nedeni ile hayvanların yem bulamadığına dikkat çeken Kaya, “Sürüyü otlatmaya çıkarıyoruz ama yiyecekleri otlar şimdiden sarardı. Bu nedenle de önümüzdeki günlerde bizi daha zor günler bekliyor. Bu saatten sonra zaten yağmur yağmaz yağsa da çok faydası görülmez. Kuraklık nedeniyle süt üretimi de düşecek ne yapacağız bilmiyoruz” dedi.

MA / Metin Yoksu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.