DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

DİKKAT! Batman’da Hava Sıcaklığı 12 Derece Düşecek!

DİKKAT! Batman’da Hava Sıcaklığı 12 Derece Düşecek!
03.09.2018
1.331
A+
A-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, Batman’da hava sıcaklığı bu hafta içerisinde sert düşüş gösterecek.

Meteoroloji’nin tahminlerine göre, Batman’da geçtiğimiz hafta hissedilen 45 derecelik hava sıcaklığı, bu hafta gündüz 33 dereceye, akşam saatlerinde ise 13 dereceye kadar düşüş gösterecek.

BATMAN 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

SİCAK - DİKKAT! Batman'da Hava Sıcaklığı 12 Derece Düşecek!

ANİ HAVA SICAKLIKLARINA DİKKAT

Hava sıcaklıklarındaki ani düşüşlerin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, soğuk havalarda gribal, viral ve bakteriyel enfeksiyonların yanı sıra kalp damarlarında meydana gelen büzüşmenin de ölümle sonuçlanabilecek kalp hastalıklarına yol açtığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Dicle Üniversitesi (D.Ü) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Göral, vücudun hassas bir biyolojik yapıya sahip olduğunu, ani sıcaklık düşüşlerine hemen adapte olamadığını vurgulayarak, ısı değişimlerine hassasiyet gösteren vücudun çeşitli enfeksiyonlara maruz kaldığını söyledi.

YAŞLILARDA KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA YOL AÇIYOR

Soğuk havalarda oda sıcaklığının belli bir düzeyde kalmasına ve soğuktan korunabilecek giysi giyilmesine dikkat edilmediği taktirde soğuk havanın koroner kalp hastalıklarının ortaya çıkmasına ve artmasına yol açtığını ifade eden Göral, “Soğuk havalarda kalp damarlarında meydana gelen büzüşme çoğu zaman yaşlılarda kalp ve damar hastalıklarına da yol açabiliyor. Şeker hastaları ve böbrek yetmezliği olan hastalar da, ritm bozukluğu ve kalp yetmezliği açısından, sıcaklığın ani düşüşünden olumsuz etkilenmektedir. Dışarıya hazırlıksız çıkıldığında ani ısı değişimleri kalp hastalıklarını tetikliyor. Soğuk havalarda kalp krizi riski ve ölümler artıyor” diye konuştu.

Göral, soğuk havadan en çok etkilenenlerin, yalnız yaşayanlar, kimsesizler ve sokakta kalan dezavantajlı gruplar olduğunu kaydederek, hava sıcaklığının ani düşmesinin, soğuğu sevmeyen kişiler için, kişinin psikolojik yapısında da olumsuzluk yarattığını, iş uyumsuzluğu, isteksizlik ve bazen de depresyonlara yol açtığını belirtti.

SERT RÜZGAR KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Ekicibaşı da özellikle ileri yaş grubunda olanlar, dış mekanda çalışanlar, enfeksiyona zemin hazırlayan kalabalık ortamlarda çalışanlar ve depresyon gibi stres yönetimi bozulmuş kişilerin soğuk havalarda daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çekerek, “Çünkü soğuk hava, şiddetli rüzgar, kar ve yağmur, özellikle de sert rüzgar kalp krizi gelişimini tetikleyebiliyor.” uyarısında bulundu.

KİMLER RİSK ALTINDA?

• Özellikle ileri yaş grubunda olanlar,
• Dış mekanda çalışanlar,
• Enfeksiyona zemin hazırlayan kalabalık ortamlarda çalışmak zorunda olanlar,
• Depresyon gibi stres yönetimi bozulmuş kişiler soğuk havalarda daha dikkatli olmalı.

SOĞUK HAVADA KALBİNİZİ KORUMANIN 10 PÜF NOKTASI

1. RÜZGARI ARKANIZA ALIN: Soğuk havada mümkün olduğunca az kalın, rüzgarı arkanıza alarak yürümeye de özen gösterin.

2. BİRKAÇ KAT GİYİNİN: Dışarıda uzun süre kalmanız gerekiyorsa veya egzersizi dış ortamda yapacaksanız ve hava soğuksa birkaç katmandan oluşan kıyafet seçerek vücut yüzeyinde koruyucu bir hava katmanı yaratın.

3. BAŞINIZI VE ELLERİNİZİ KORUYUN: Soğuk havalarda en önemli ısı kaybı baş ve ellerde oluyor. Bu nedenle başınızı mutlaka şapka-bere ile koruyun, elleriniz için de eldiven kullanın.

4. ISINMAK İÇİN ALKOL ALMAYIN: Isınmak amacıyla alkol alımından uzak durun. Alkol cilt damarlarında genişlemeye neden olarak ısı kaybını kolaylaştırıyor ve kanın yaşamsal organlara akışını azaltıyor.

5. HAFTADA 3 GÜN EGZERSİZ YAPIN: Haftada en az 3 kez, tercihen her gün egzersiz yapın. Egzersizlerin başında mutlaka 10–15 dakika ısınmaya özen gösterin. Asıl egzersiz de yaşınıza uygun kalp hızınızda 15–30 dakika sürmeli. Bu değerler için mutlaka doktorunuza başvurun. Egzersiz sonrası da 5–10 dakika soğuma, gevşeme ve toparlanma hareketlerini yapmayı unutmayın.

6. DIŞARIDA DEĞİL, KAPALI ORTAMDA SPOR YAPIN: Soğuk havada yapılan egzersiz kalp hastalığı riskini artırıyor. Ancak bu soğuk havalarda egzersizi erteleyeceğiniz anlamına gelmemeli. Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda dış ortam yerine havalandırması optimize edilmiş kapalı ortamlarda egzersiz yapın.

7. EGZERSİZ YAPARKEN SIVI ALIMINA DİKKAT EDİN: Egzersiz öncesinde çay, kahve, sigara ve kafeinli içeceklerden uzak durun. Kalp atım sayısını, dolayısıyla kalbin ihtiyacı olan oksijen miktarını artırıp egzersiz için kullanacağınız rezervi azaltır.

8. BOL SU İÇİN: Egzersiz sırasında kaybedilen sıvı ve elektrolitlerin yerine konması ve sıvı kaybına bağlı kan akışında bozulmayı önlemek için egzersiz öncesinde ve sonrasında bol miktarda su içmeye özen gösterin.

9. İLAÇLARINIZI İHMAL ETMEYİN: İlaçlarınızı mutlaka doktorunuzu tarafından önerilen saatlerde düzenli olarak alın. Özellikle diyabet ve kalp yetersizliği gibi kronik hastalığınız varsa veya 60 yaş üstünde iseniz her yıl mutlaka grip aşısı yaptırmaya da özen gösterin.

10. SİGARAYI ÇÖPE ATIN: En önemli risk faktörlerinden biri olduğu için sigara kullanıyorsanız hemen bırakın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.