DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hasankeyf’te Hüzünlü Bahar

Hasankeyf’te Hüzünlü Bahar
07.04.2019
1.766
A+
A-

Hasankeyf’te yıkım çalışmalarının durmasını fırsat bilen yurttaşlar, bahar renklerinin kendini gösterdiği tarihi kale ve kanyonda gezintiye çıkıyor.

Yapımı devam eden Ilısu Barajı nedeniyle sular altında bırakılmak istenilen 12 bin yıllık Hasankeyf’teki yıkım çalışmaları bir aydır durdurulmuş durumda. Tarihi kentte bugüne kadar bugüne kadar Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı, tarihi kapıya çıkan Orta Kapı diğer adıyla Roma Kapısı, İmam Abdullah Türbe ve Zaviyesi, Eyyübi Camii, El-Rızk Camisi ve Eyyübi Camisinin tarihi minareleri, 3 kilometre uzaklıkta bulunan yeni Hasankeyf yerleşkesi içindeki Arkeopark alanına taşınırken, yıkımın olmadığı Hasankeyf Kalesi’nde ise baharın renkleri kendini göstermeye başladı.

D3iL1yGWsAAtxB0 1024x576 - Hasankeyf'te Hüzünlü Bahar

KANYONDA GEZİNTİ

Hasankeyf’te geçtiğimiz aylarda yedi katlı mağaraların bulunduğu kanyon bölgesinde ekonomik kriz nedeniyle çalışmaların durmasını fırsat bilen yurttaşlar, aylardır giriş yasağı bulunan kanyonda gezintiye çıkıyor. Dar yollara ve kaygan zemine rağmen yurttaşlar, doğa harikasını görmek amacıyla kanyona çıkıyor.

KALEDEN BAKINCA YIKIMIN İZLERİ

Kanyonun yanı sıra son bir kaç yıldır yıkımlar nedeniyle giriş çıkışların yasak olduğu tarihi Hasankeyf Kalesi’nde de aynı durum yaşanıyor. Kanola çiçeklerinin yeşerdiği kaleye çıkan yurttaşlar, hem kentin tarihi mekanlarını hem de yıkımın yarattığı tahribatı buradan izliyor. Tarihi kaleden kente bakıldığında ise yıkımın izleri daha belirgin bir şekilde görülürken, yeni Hasankeyf yerleşkesinde ise tek bir ağacın olmadığı ise gözden kaçmıyor.

MA / Metin Yoksu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.