DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hasankeyf’te İki Önemli Tarih Yeni Yerlerinde

Hasankeyf’te İki Önemli Tarih Yeni Yerlerinde
27.08.2019
307
A+
A-

Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Bu kapsamda Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Eyyubi (Kızlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye kapısı (Taçkapı), çeşmesi ile minaresi ve Er-Rızk Cami minaresi Kültürel Park Alanı’na taşındı.

Tarihi antik kent Hasankeyf ilçesindeki kalan diğer eserlerin taşınması için çalışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, taşınan iki önemli tarihi eser İmam Abdullah Zaviyesi ile Kızlar (Eyyubi) Camii yeni yerlerinde inşa edilme çalışmaları tamamlandı.

İmam Abdullah Zaviyesi

Hasankeyf Köprüsü’ne girişte soldaki tepe üzerinde bulunan İmam Abdullah Zaviyesi, Dicle Nehri’ne kuzeyden bakan bir mezarlık kümesinin ortasında yer almaktadır. İmam Abdullah M.S. 638 yılında Hasankeyf Kalesi’ni 600 yıllık Bizans hâkimiyetinden kurtarmak üzere düzenlenen son İslami akınlarda, Halid Bin Velid’in ünlü komutanı İyaz Bin Ganem’in sağ kolu olarak görev yapmış ve bu tarihteki Hasankeyf kuşatması sırasında şehit düşmüştür.

Dikdörtgen bir avlunun içinde, kare planlı olarak inşa edilmiş olan İmam Abdullah Türbesi’nin sağ köşesinde yine kare planlı olarak inşa edilmiş bir kule ve türbenin güneyinde uzun dikdörtgen şeklinde yapılmış bir mescit vardır. Türbe ile kule arasındaki beşik tonozlu girişin kapı kanatlarının ahşap oymacılığında ve türbenin kubbesinde bulunan âlemdeki incelik, 14. yüzyıl sanat zevkinin özelliklerini taşımaktadır. Sanat değeri yüksek olan bu kapı, Diyarbakır Müzesinde koruma altındadır. Kültür Bakanlığınca tescilli olan İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf ve yöre köylüleri tarafından her zaman ziyaretler yapılmaktadır.

Eyyubi (Kızlar) Camii

Kitabesi bulunmadığından dolayı caminin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Yapı bezemesi ve planıyla 14. yüzyıl sonu 15. yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bununla beraber bu yapının Eyyubiler Dönemi’ne ait olduğu düşünülmektedir. Caminin ön cephesinde yer alan orijinal süslemeler dikkat çekicidir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.