DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Kaşıkla Verip Kepçeyle Aldılar”

“Kaşıkla Verip Kepçeyle Aldılar”
23.05.2021
1.846
A+
A-

DEVA Partisi, Batman Yeni Sanayi Sitesi’ne geniş bir heyetle çıkarma yaptı. Sanayi sitesindeki dükkanları tek tek ziyaret eden partililer, esnafların sorunlarını dinledi.

“BELEDİYE SİTEYİ GÖRMEZDEN GELİYOR”

Yapılan ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulunan DEVA Partisi Batman İl Başkanı Melik Müjdeci, “Batman’ın en önemli iş alanlarından biri olan sanayi sitesine yönelik bir ziyaret gerçekleştirdik. Burada bulunan esnafların büyük kısmını ziyaret ederek, sorunlarını, taleplerini dinledik. Sanayi sitemizin durumu gerçekten 1950’li yılları andırıyor. Büyük bir çevre ve görüntü kirliliği var. Site genel olarak yeterli park ve sosyal donatılardan uzak. Altapı namına eser yok. Buraya hiçbir belediyecilik hizmetinin gelmediği çok açık. Geniş bir yağmur suyu projesine ihtiyaç var. Ayrıca yeni ek inşaat alanının biran önce bitirilmesi önem arz ediyor. Daha önce mevcut olan PTT şubesinin de ticari kazanç gözetilerek kapatılmış olması bir devlet ayıbıdır.” dedi.

“ESNAF ÇOK DERTLİ”

Sanayi esnafının karın tokluğuna çalıştığını belirten Müjdeci, “Ülkenin geri kalanında olduğu gibi ne yazık ki esnafımız burada da büyük sorunlarla boğuşuyor. Görüştüğümüz her esnaf elde ettikleri az tutardaki kazancın hayatını idame ettirmeye yetmediğinden şikayetçi. Sanayi esnafımız, vatandaşların gelir durumunun bozulması ve dövizle alınan araç parçalarının fiyatlarının çok yükselmesi nedeniyle araç sahiplerinin artık tamir, bakımlarını mümkün mertebe ertelediği için büyük bir durgunluk yaşandığını belirtiyor. Birçok esnafımız işçi çıkartmak zorunda kaldığını söyledi. İşsizlik ile anılan Batman’da her istihdam alanının çok iyi değerlendirilmesi lazım. Ne yazık ki tek merkezden alınan yanlış kararlar, ülkemizin her bir yanındaki vatandaşın omuzlarına yeni yük getiriyor” ifadelerini kullandı.

“KAŞIKLA VERİP KEPÇEYLE ALDILAR”

Açıklanan destekleri yetersiz bulan Müjdeci, “Esnafa yönelik açıklanan yeni desteklerin hiçbir yaraya merhem olmayacağı çok açık. Müjde olarak lansedilen bu paket esnafın 3-4 aylık Bağkur prim borcunu bile karşılayacak düzeyde değil. Neredeyse 15 aydır doğru dürüst iş yapamayan esnafa verilecek olan bu destek, esnafın ve sektör temsilcilerinin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak kalmıştır. Üstelik daha destek paketleri esnafa ulaşmadan peşpeşe zamlarla yeni güne uyandık. KDV yüzde 8’den 18’e çıkarıldı. Kira stopajı yüzde 10’dan 20’ye yükseltildi. Akaryakıt vergisine yüzde 188 gibi görülmemiş oranlarda fahiş zam yapıldı. Kısaca iktidar kaşıkla verdiğini kepçeyle almaya devam ediyor.” dedi.

ESNAF GERÇEK DESTEK BEKLİYOR

Esnaf için hemen beklentilere paralel bir paket açıklanması gerektiğini belirten Müjdeci, “En az 9 ila 12 ay arasında aylık asgari ücret kadar destek sağlanması; kısa çalışma ödeneğinden yararlanma sürelerinin 9, 12 ve 15 aya çıkarılması; SGK prim ödemeleri, vergi borçları, elektrik, su, doğalgaz ödemelerinin faizsiz ertelenmesi; kira desteğinin 9-12 ay boyunca büyükşehirlerde 2.500 TL’ye ve diğer illerde ise 1.500 TL’ye çıkarılması; stopajın alınmaması; kredi borçları ile diğer kamu borçlarının faizsiz olarak en az 18 ay ertelenmesi; en az 3 yıl vadeli rehabilitasyon kredileri; ciro destek şartının yüzde 25’e indirilmesi ve ciro kaybının en az yüzde 20’si seviyesinde sağlanması; ücretsiz izin yardımının asgari ücrete yükseltilmesi; vergi ve prim yapılandırmalarının en az 6 ay süreyle ertelenmesi gerekiyor. ” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.