DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Artan maliyetler sebze ve meyve satışlarını olumsuz etkiledi

Artan maliyetler sebze ve meyve satışlarını olumsuz etkiledi
12.11.2021
1.064
A+
A-

Batman Sebze ve Meyve Toptancılar Hali esnafı, sebze ve meyvede üretim ve paketlemede maliyetin artması nedeniyle talebin azaldığını ve satışlarının düştüğünü söyledi.

Havaların soğumasıyla akaryakıt, elektrik ve birçok ürüne zam gelmesi gözleri kış aylarının vazgeçilmezi mandalina, portakal, nar ve elmaya çevirdi.

Son zamanlarda mazot, gübre ve birçok ürüne yapılan zamlardan dolayı sebze ve meyvelerde maliyetin arttığını ifade eden esnaf, geçtiğimiz yıllara oranla sebze ve meyveye talebin azaldığını belirtti.

Geçen sene mandalinanın kilosunu 2 ila 2 buçuk, elmanın da kilosunu 2 buçuk ila 4 lira arasında sattıklarını ve bir liraya aldıkları meyve kasasının fiyatının 4 liraya yükseldiğini dile getiren esnaf; mazot, kasa, ambalaj gibi maliyetlerin iki katından fazla arttığını anlattı.

Artan maliyetler nedeniyle halkın tüketmesi gereken ürünleri istedikleri gibi tüketemediklerini belirten esnaf, bu nedenle ürünlerinin ellerinde kaldığını ifade etti.

Mazot, gübre ve diğer maliyetlerin düşürülmesi durumunda piyasanın rahatlayacağını vurgulayan komisyoncu esnafı, aksi halde çiftçinin ürün ekmeyecek duruma geleceğini kaydetti.

“Fiyatlar çok yüksek değil”

Genel olarak piyasada bir durgunluğun olduğunu dile getiren komisyoncu esnafı Mehmet Salih Demir, “Bunun sebebi sadece artan fiyatlar değil. Pandemiden dolayı millette bir durgunluk var. Bu sene sebze ve meyve fiyatları geçen seneye göre çok yüksek değil. Geçen sene bir lira civarında aldığımız kasaları şu anda 4 liraya alıyoruz. Artan maliyetlerden dolayı fiyatlara biraz yansıma var.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.