DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Yüksek elektrik faturalarında bunlar iyi günlerimiz”

“Yüksek elektrik faturalarında bunlar iyi günlerimiz”
22.08.2021
8.264
A+
A-

Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Koç, fatura bedellerini dağıtım şirketlerinin değil, devletin belirlediğini söyleyerek yüksek vergilere işaret etti.

‘YÜZDE 40-45’İ VERGİYE GİDİYOR’

Elektrik fiyatlarına her tarife döneminde 4 defa zam yapıldığını belirten Enerji Verimliliği Derneği (EVD) Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Koç, “2019 ve 2021 yılları arasında ciddi artışlar var. EPDK dağıtım bedelini artırarak dağıtım şirketlerini mutlu ediyor. Mesken için ‘birim fiyatı’ denilen en çıplak dağıtım bedeli 74 kuruş. Buna Elektrik Enerjisi Fonu, TRT payı, Belediye Tüketim Vergisi (BTV) ekleniyor. Devlet ayrıca elektrik fatura bedelinin tamamından KDV de alıyor. Ödenen faturanın yüzde 40-45’i vergi” diye konuştu.

‘YÜKSEK FATURA DEVLET KAYNAKLI’

Yüksek faturaların dağıtım şirketlerinden kaynaklanmadığını, tarifenin EPDK tarafından belirlendiğini dile getiren Koç, “Cevap aranması gereken soru şu: Devlet elektrik birim fiyatına zam yaparken neden Enerji Fonu, TRT payı, BTV de aldığını hesaba katmıyor? Fatura bedelinin yüzde 7-8’i bu vergilere gidiyor. En son zam 1 Temmuz’da yapıldı. Yeni bir zam daha geldiğinde faturalar daha da el yakacak” ifadelerini kullandı. Koç şunları söyledi: “Elektrik faturalarında bunlar iyi günlerimiz. Ekim ayında birim fiyatı 1 lirayı aşabilir. Çünkü şu an kuraklık var ve barajlarda su seviyesi düşük. Elektriğin yüzde 42’si doğalgazdan üretiliyor. Bu da maliyeti artırıyor. Eğer yağışlar başlar ve barajlar rahatlarsa elektrik maliyeti düşer. Ne kadar yenilenebilir enerjimiz olursa, doğalgazdan üretim de o kadar azalır.”

‘HERKES KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETSİN’

Yurttaşın el yakan elektrik faturalarından nasıl kurtulacağı konusunda da görüşünü açıklayan Koç, şu önerilerde bulundu: “Güneş, rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına önem vermemiz lazım. Özellikle güneş santralleri önemli. Güneş santrallerinin daha küçük kullanıcıya kadar yaygınlaştırılması çözüm olacaktır. Çatıya, bahçeye kurulacak güneş santralleriyle herkes kendi elektriğini üretmediği sürece faturalar el yakmaya devam edecektir.”

GAZETEDUVAR

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.