DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Bırakmanın Tam Zamanı”

“Bırakmanın Tam Zamanı”
09.02.2022
393
A+
A-

Batman İl Sağlık Müdürü Doktor Mehmet Hakan Pamukçu, ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Pamukçu, sigara kullanan kişilerin solunum yollarında kullanmayanlara göre çok daha fazla enfeksiyonla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Tütün tüketiminden kaynaklı nedenlerle dünyada her yıl yaklaşık 8 milyon insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Pamukçu şöyle dedi:

“Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerin önlenmesi ve küresel tütün salgınını önlemek amacıyla her yıl 9 Şubat ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kutlanmaktadır. Tütün tüketimi, dünyadaki önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Günümüzde dünyada 1,3 milyar kişi sigara içmektedir ve içenlerin yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerdedir. Ülkemizde sigaranın sebep olduğu ölümlerin sayısı trafik, terör, iş kazası ve salgın hastalıklara bağlı diğer ölümlerin toplamından daha fazladır.”

“Sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilmektedir”

Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabaların çok değerli olduğuna işaret eden Pamukçu, “Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada ‘Sigara Bırakma Poliklinikleri’nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakmak, sigara kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması sebebiyle elbette ki kolay değildir. Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle birlikte alınan farmakolojik tedavi sonucunun mümkün olduğunu biliyoruz. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir.” diye konuştu.

“Sigarayı bırakmanın tam zamanı”

“ALO 171 Sigara Bırakma Hattını arayarak sigarayı bırakmak için ilk adımı atabilirsiniz” diyen Pamukçu, “Tedavi sürecinde hastalarımızdan herhangi bir ücret alınmamaktadır. Sigarayı bırakmak için ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ bir fırsat olabilir ve sigarasız yeni hayata adım atabilirsiniz. Bugün sigarayı bırakarak pahalı bir alışkanlığı da geride bırakmış olacaksınız. Sigarayı bırakmak sürecinde kararlı olmak önemlidir. İlimizde son bir yıl içerisinde sigara bırakma polikliniğimize 775 başvuru yapılmış olup, gerekli medikal, psikososyal destek ve tedavileri yapılmaktadır. Dumansız hava sahası ve sağlığınız için ilimizde ücretsiz olarak Batman Eğitim ve Araştırma Hastanemizde entegre hizmet vermekte olan KETEM ve Sağlıklı Hayat Merkezlerimize bekliyoruz. Şimdi sigarayı bırakmanın tam zamanı bu fırsatı yaratmak elinizde.” ifadelerini kullandı.(

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.