DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Tarihi Konak Onarım Bekliyor

Tarihi Konak Onarım Bekliyor
08.01.2020
3.144
A+
A-

Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Yalınkavak (Baxımze) köyünde bulunan yaklaşık 150 yıllık tarihi konak (Qesra Baxımze) yetkililer tarafından onarılmayı bekliyor.

Konakla ilgili önemli bilgiler veren köy muhtarı Mehmet Şakar, konağın Raman ve Garzan Dağları arasında bulunan çok sayıda köyden oluşan Alıkan Aşiretinin efsanevi lideri Hasanê Osman’a ait olduğunu belirtti.

Konağın bölgede, hatta uluslararası çapta meşhur olduğunu, tarihsel bir şöhrete sahip olduğunu vurgulayan Şakar, konağın zamanında aşiretler arasındaki birçok büyük çatışmanın, sorunun çözüm merkezi görevini gördüğünü söyledi.

Yetkililere çağrıda bulunan Şakar, şu an bazı bölümlerinin yakılmış bulunduğu tarihi konağın tekrar onarılarak bölgenin kültür mirasına ve turizme kazandırılması gerektiğini ifade etti.

“Konak barış görevi görüyordu”

Konağın, Alıkan Aşiretinin tarihini yansıtan bir konak olduğunu aktaran Şakar, “Bu konak, 150-160 yıllık bir konaktır. Bu konağın 3 bölümü vardı, 2 bölümü oturma salonu olarak kullanılıyordu. Diğer bölümü ise konferans salonu görevi görüyordu. O bölgede halk, aşiret ve aileler arasında yaşanan herhangi bir sıkıntıda, çatışma ve kavgalarda 2 taraf arasında barış ve sulhu sağlama görevi görüyordu bu konak. Konağın sahibi Alıkan Aşiretinin meşhur lideri Osman oğlu Hasan (Hasanê Osman) idi. Hasanê Osman tüm vaktini bu konakta oturarak insanlar arasında barışı sağlamakla geçiriyordu. Adeta bu konak barışın merkeziydi. Hasanê Osman vefat ettiği zaman onun taziyesine gelen çevredeki aşiret reisleri, halkın ileri gelenleri, ‘Bu konak barışın sağlandığı bir merkezdi. Hasanê Osman vefat ettikten sonra artık barış dolu günler geride kalacak gibi görünüyor. Bundan böyle kim insanlar arasında sulh ve barışı sağlayacak bilemiyoruz. Artık hiçbir şeyimiz, huzurumuz kalmayacak.’ demişlerdi.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.