DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Batman’da Topyekün Sulama Çalışması Başlatılmalı”

“Batman’da Topyekün Sulama Çalışması Başlatılmalı”
03.05.2021
284
A+
A-

DEVA Partisi Batman İl Başkanlığı, Batman’da topyekün sulama çalışması başlatılmasının gerekliliğine vurguda bulundu.

DEVA Partisi Batman İl Başkanlığı tarafından hazırlanan rapor:

Kuraklığın su kaynakları ve tarım üzerindeki olumsuz etkisi bilinmekte olup, son günlerde yağışların yok denilecek seviyede az olması nedeniyle, özelde Batman ilimiz, genelde Ülkemizdeki tarım arazilerinin susuz kalması konusu önem arz etmektedir.

KISA VADEDE,

  • DSİ ve Tarım Müdürlüğü’nün konuyu bir an önce gündeme taşıyıp, Batman ilimizdeki, buğday, arpa, mercimek vb. gibi temel gıda ürünlerinin toprak üzerinde kurumasına engel olmak için, aktif ve topyekün bir sulama çalışması başlatması gerekmektedir.
  • Bu çalışma kapsamında, DSİ, Tarım İl Müdürlüğü, Karayolları İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Batman Belediyesi, AFAD gibi kurumların tarım arazilerinin sulanmasına azami derecede destek vererek ürünlerin kuruması engellenmelidir.
  • Sulama kanalları dolu tutularak ve tıkanan kanallar ihya edilerek sulamaya destek olunmalıdır.
  • En kısa süre içerisinde bu mücadelenin verilmemesi büyük felaketlere, hatta kıtlığa, bu nedenle de ekonomik olarak sıkıntı yaşayan milletimize enflasyon olarak büyük zarar verecektir.

UZUN VADEDE,

  • Tarım arazilerinin tümüne ulaştırılabilecek su kanallarının ya da sulama sistemlerinin ivedilikle projelendirilmesi ve uygulanması gerekmektedir

Ayrıca, kuraklık sadece tarım arazilerine zarar vermek ile kalmayıp içme suyunun temini açısından da dikkat edilmesi gereken bir afettir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, kuraklık son yıllarda artmış olup, ilerleyen yıllarda daha da artacağı kaçınılmaz bir gerçektir.

Tarım arazilerinin ve içme suyunun kuraklıktan minimum seviyede etkilenmesi için;

  • Yer altı su kaynaklarının korunması,
  • Havzaların korunması,
  • Akarsuların korunması gerekmektedir.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.