DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Batman Alev Alev! Sağlık Riskleri Artıyor

Batman Alev Alev! Sağlık Riskleri Artıyor
07.07.2020
15.229
A+
A-

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sağladığı son verilere göre, Batman il genelinde diğer yıllara nazaran nem oranının çok yüksek olduğu ortaya çıktı. Normal şartlar altında yaz aylarında nem oranının yüzde 20 seviyelerinde bulunduğu Batman’da nem seviyesi yüzde 50-60 civarında seyrediyor. Uzmanlar, yüksek sıcaklıkların nem ile birleşmesiyle birlikte sağlık sorunlarının ortaya çıktığına işaret ediyor.

BATMAN 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

HYN - Batman Alev Alev! Sağlık Riskleri Artıyor

SICAK HAVA VE NEM İNSAN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Sıcaklıklarla beraber nem de arttığı zaman hissedilen sıcaklık yükseliyor. Nemin artmasının yarattığı en büyük tehlike insanların terlemesini önlemesi. Sıcaklara karşı vücudun iki önemli savunma mekanizması var. Bunlardan bir tanesi derideki damarların genişlemesi, diğeri ise deri vasıtasıyla vücuttan su atılması. Nem arttığı zaman vücuttan su atılması bozuluyor. Terlemeyle vücuttan su atılamıyor. Bu fazla olduğu ve uzun süre devam ettiği zaman da vücut iç ısısı kendisini artık normal sınırlarda tutamıyor ve yükselmeye başlıyor. En büyük tehlikesi bu.

Sıcaklık ve nemin artması hangi rahatsızlıklara ve hastalıklara sebep oluyor?

Sıcaklıklarla birkaç hastalık tablosu ortaya çıkabiliyor. Bunlardan bir tanesi sıcak krampları. Kol ve bacak kaslarında ağrılı, tekrarlayan kramplar meydana geliyor. Bazen karın kaslarında da böyle kramplar olabiliyor.

İkincisi ise sıcak bitkinliği adı verilen tablo. Bu aşağı yukarı herkesin bugünlerde yaşadığı bir şey. Hepimizde yorgunluk, halsizlik, sersemlik, uykuya eğilim hali oluyor. Bu, sıcak bitkinliğidir. Sıcak krampları ve sıcak bitkinliği, yeteri kadar su ve tuz alınarak kendiliğinden düzelir. Esas tehlikeli olan ise sıcak çarpması adı verilen durumdur.

Burada vücut kendi iç sıcaklığını sabit tutamaz. Ve vücut iç ısısı giderek artmaya başlar. 41 derecenin üzerine çıktığı zaman da çok ciddi ölüm riski olan bir tablo ortaya çıkar. Şuur bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, konuşma bozukluğu, hayal görme, havale nöbetleri ve komaya kadar gidebilen durumlar ortaya çıkar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.