DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Batman’da Gençler Evlenemiyor

Batman’da Gençler Evlenemiyor
28.03.2022
25.583
A+
A-

Düğün masraflarının artmasından dolayı gençlerin evlenemediğini, bu nedenle evlilik oranlarının her geçen gün azaldığını belirten Diyanet-Sen Batman Şube Başkanı Ahmet Cihan, ailelerin evlilik önündeki tüm engelleri kaldırması gerektiğini söyledi.

İslami yuvaların kurulabilmesi için evliliklerin kolaylaştırılmasına çaba sarf edilmesi gerektiğini belirten Cihan, maddi sıkıntılardan ötürü gençlerin evlenemediğini anlattı.

Başlık parası, fazla altın istenmesi, israfa kaçacak derecede çeyiz talep edilmesinin önüne geçilmesinin insani bir vazife olduğuna işaret eden Cihan, İslam dışı geleneklerle gençlerin önünün kesilmemesi gerektiğini kaydetti.

İslam’ın evlilik müessesesini emrettiğini, İslami evliliklerin yaygınlaşmaması durumunda ahlaksızlığın artacağını dile getiren Cihan, toplumsal sapkınlığın aile hayatını felaketlere sürükleyeceği uyarısında bulundu.

“Genç evlilik teşvik edilmelidir”

Yetkililerin ahlaksız ve ifsat edici projelere engel olmaları gerektiğini kaydeden Cihan, şöyle devam etti:

“Aile saadetinin temeli İslami ahlakın teessüsü nikâh ile başlar. Sağlam bir yuva kurmanın ilk şartı imanda, fikirde, kıyafette, ahlak ve terbiyede, İslami yaşayışı kendisine rehber edinmiş eşlerin seçilmesidir. Genç evlilik teşvik edilmelidir. İslam toplumunun temeli iffetli, hayâ sahibi aile hayatına dayanır. Kadın, erkek birlikteliğinin temel şartı nikâhtır. Nikâh, İslam hukukunda bir sözleşmedir.”

“Aile, dünya hayatındaki nimetlerin en büyüklerindendir”

İslamiyet’te nikâhsız evliliğin olmadığının altını çizen Cihan, “Peygamberimiz ‘Deyyus cennete giremez.’ buyurmuştur. Deyyus namusunu kıskanmayan kimsedir. İyi kadını dünyanın güzel nimeti sayan İslam’ın şanlı Peygamberi şöyle buyuruyor: ‘Dünya bir geçimden ibarettir. Şu geçim dünyasının en güzel nimeti kadındır.’ Kadın İlahi bir emanettir. Aile, dünya hayatındaki nimetlerin en büyüklerindendir. Bünyesinde de sayısız nimet taşır. Huzur, sükûn, terbiye, sağlık, iffet, geleceğe yönelik plan ve projelerin hayat bulduğu güzellikler taşır. Aile içinde feyz ve bereketin, hayır ve güzelliklerin yaşandığı bir yuva, anne, baba, dede, nine, akraba ve çocuklar için büyük bir nimettir.” diye konuştu.

“Gençlerin yuva kurmaları zorlaştırıyor, evlilikler her geçen gün azalıyor”

Başlık parasının kötü bir gelenek olduğunu söyleyen Cihan, “Aşırı derede çeyiz adı altında alınan yatak odaları, koltuk takımları, beyaz eşyalar, kiralanan düğün salonları, fazla altın alımları, aşırı israflar gençlerin evlenmelerine engel teşkil ederken, gençlerin yuva kurmalarını zorlaştırıyor. Toplumumuzda binlerce gencimiz maddi durum yetersizliği ve altın fiyatlarının yüksek olması sebebiyle ziynet eşyası alma ve evlenme imkânı bulamamaktadır. Evlilikler her geçen gün azalırken, boşanmalar hızla artmaktadır. Ülkemizde evlilik yaşı 28 yaşı geçmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Gençlerimiz çok altın değil, mutlu yuva istemelidir”

Başlık parası ve aşırı çeyiz istemenin cahiliye döneminin örf ve adetleri olduğuna işaret eden Cihan, şunları kaydetti:

“Gençlerimiz çok altın değil, mutlu yuva istemelidir. Evlilik müessesesi kurulurken dans salonlarında, cazlı, sazlı, erkek-kadın karışık düğünler yapılıyor. Gençlerimiz dışarıdan ithal edilen Hristiyan âleminin örf ve adetleri ile yaşıyorlar. Zina yapılan yere, içki içilen yere, Allah’ın adının anılmadığı yerlere rahmet yağmaz.”

“Gençlere sahip çıkılmalı, bu kötü örf ve adetler kaldırmalıdır”

Kanaat önderleri, âlimler ve ümera makamında olan kişilerin, fakir gençlere yardım ellerini uzatıp evlenmelerine yardımcı olmalı gerektiğini söyleyen Cihan, son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Toplumsal bir sorun haline gelen başlık parası, fazla altın ve aşırı çeyiz gibi hassas konulara başta yöneticilerimiz olmak üzere kanaat önderleri, STK’ler ve ilim erbabı şahsiyetlerin gençlerimize sahip çıkmalarını ve elbirliği ile bu kötü örf ve adetleri kaldırmalarını temenni ediyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.