DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Batman’da İlgi Arttı

Batman’da İlgi Arttı
19.04.2022
673
A+
A-

Susuzluğu gidermesiyle bilinen meyan kökü şerbeti (ava suse), Ramazan ayı ile birlikte Batman’da yoğun talep görmeye başladı.

Ramazan ayında artan sıcaklıkla birlikte sahur ve iftar sofralarının vazgeçilmez içeceği olan ve özellikle Güneydoğu bölgesinde yaygın olan meyan kökü şerbeti yoğun ilgi görüyor.

Meyan kökü şerbeti (ava suse) susuzluğu gidermesi ile beraber birçok hastalığa iyi geldiğini belirten 39 yıllık meyan kökü şerbeti ustası Mehmet Yakıcı, yaz aylarında bardakla sattığı meyan kökü şerbetine Ramazan ayında rağbetin arttığını belirtti.

Ramazan ayında halkın iftar ve sahurda aç karna tüketmek için pet şişelerde litre halinde meyan kökü şerbetini aldığını ifade eden Yakıcı, meyan kökü şerbetinin mide, nefes darlığı, böbrek taşı, prostat gibi 67 hastalığa iyi geldiğini söyledi.

Meyan şerbetinin yüzde 100 doğal ve 67 hastalığa iyi geldiğini söyleyen Yıkıcı, “39 senedir Batman’da meyan şerbeti (ava süse) yapıyor ve satıyorum. Meyan kökünden suyunu yapıyoruz. Çoğu kişi şifa niyetine alıyor. Meyan kökü su kanallarının kenarlarında yetişiyor. Kök suya ne kadar yakınsa şerbetin rengi o kadar siyah çıkıyor. Meyan şerbeti; kurtları öldürüyor, mideye, nefes darlığına, böbrek taşı ve kumu için, prostat, kanser, şeker gibi 67 hastalığa iyi geliyor.” dedi.

“Ramazan ayı olduğu için iftar ve sahur içinde alan çoktur”

40 seneye yakındır yaptığı meyan şerbetinin yapılışını anlatan Yıkıcı, yaz aylarında bardakla sattığı meyan şerbetini Ramazan ayında pet şişelerde litre olarak halkın talebinin yoğun olduğunu söyledi.

Ramazan ayında iftarda ve sahurda içmek için halkın şifa niyetine aldıklarını belirten Yıkıcı, “Meyan kökünü önce çekiçle eziyoruz. Sonra leğenlerde 3-4 defa iyice yıkıyoruz. Ardından bir saat susuz bırakıyor sonrasında 15 dakikada bir üzerine su ekliyoruz bu şekilde meyan kökü rengini suya bırakıyor ve şerbet oluyor. Şerbetin içinde şeker yoktur. Yüzde yüz doğal bir içecektir. Meyan şerbetini genelde yaz aylarında sıcakların başlamasıyla bardakla satıyoruz. Ramazan ayalarında ise pet şişelerde satıyoruz. Millet bu şekilde alıp eve götürüp aç karınla içiyor. Aç karınla faydası daha çoktur. Ramazan ayı olduğu için iftar ve sahur içinde alan çoktur. Bu şekilde 40 seneye yakındır çalışıyorum.” İfadelerini kullandı.

“Faydasını gördüğüm için her gün meyan şerbetini alıyorum”

Mide rahatsızlığına iyi geldiği için meyan şerbeti aldığını belirten vatandaş Oğuz Hamarat, “Meyan şerbeti (ava süse) çok güzel ve faydalı bir içecektir. Kola ve meyve sularından daha güzel ve faydalıdır. Sağlıklı ve iyi olduğu için alıyorum. Ben mide rahatsızlığı için her gün bir litre alıyor ve faydalanıyorum. Meyan kökü şerbetini herkese tavsiye ediyorum.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.