DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

En büyük halk sorunlarından bir tanesi madde bağımlılığı

En büyük halk sorunlarından bir tanesi madde bağımlılığı
25.02.2021
501
A+
A-

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de madde bağımlılığı sayısı her geçen gün artıyor. Ailelerin en büyük korkularından birisi de madde bağımlılığı. Madde kullanımının küçük çocuklara kadar inmesi tehlikenin geldiği boyutu gözler önüne seriyor.

Son yıllarda başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun büyük bir kesiminin içine saplandığı madde bağımlılığında tablo korkutuyor. Uyuşturucu tacirleri, manevi boşluk içindeki gençleri hedef alıyor. Uzmanlar madde bağımlılığının neredeyse her sene büyük bir artış gösterdiğini belirtiyor.

Batman Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Psikolog Yasir Atalay, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yaklaşık 13 milyon gencin madde kullandığını, 12-17 yaş grubunda madde kullanımına yönelme risklerinin ise çok yüksek olduğu uyarısının yapıldığını söyledi.

Dünya genelinde 2009-2018 yıllarında uyuşturucu kullanımının yüzde 28 arttığına dikkat çeken Psikolog Yasir Atalay, önemli uyarılarda bulundu.

“Uyuşturucuyla topyekûn mücadele edilmeli”

Madde bağımlılığının toplumu tehdit eden en büyük halk sorunlarından bir tanesi olduğunu vurgulayan Atalay, şöyle devam etti:

“Özellikle genç nüfusu etkisi altına alan bu madde bağımlılığıyla aslında topyekun mücadele edilmesi gerekiyor. Madde bağımlılığından bahsetmek gerekiyor. Çünkü çoğu bağımlı, bağımlı olmadığını söylüyor. Madde bağımlılığı, kişinin bir ya da birden çok işlevini etkileyen, bırakmak istediği halde bırakamama durumuna aslında biz bağımlılık diyoruz. Madde bağımlılığı, genelde bir takım yoksunluk belirtileriyle kendini gösteren bir bağımlılık türüdür. İnsan beyni rahatsızlığa alıştığı zaman zihin köreliyor. Kişi bağımlı olup olmadığını da fark edemiyor. ‘Ben bağımlı değilim’ temasıyla hareket etmeye devam ediyor.”

Türkiye’de genç nüfusunun fazla olduğunu, bu nüfusun doğru yöne kanalize edilmemesi takdirde kötü yollara tevessül edebileceğine işaret eden Atalay, bunun için gençlere yönelik aktivitelerin artırılması gerektiğini belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.