DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hasankeyf’te 10 Köy Sular Altında Kaldı

Hasankeyf’te 10 Köy Sular Altında Kaldı
11.10.2019
2.672
A+
A-

Ilısu Barajı’ndaki su tutulma işlemi ardından şimdiye kadar en az 10 köy sular altında kalırken, tarihin yerinde güzel olduğunu belirten Hasankeyfli yurttaşlar, evlerini terk etmek istemiyor.

Yapımı devam ederken su tutma işlemleri başlayan Ilısu Barajı nedeniyle, en az 10 köy ile Botan ve Dicle Nehri’nin birleştiği yerde bulunan Mezopotamya’nın ilk liman kenti Tel Fafan sular altında kaldı. Batman Valiliği’nin, 8 Ekim’de eski yolun Su Çeken köyünden itibaren trafiğe kapatılarak, yeni yolun trafiğe açılacağı yönündeki açıklamasına rağmen bir gelişme yaşanmazken, yurttaşlar ilçeyi terk etmek istemiyor.

100 HANE TAŞINDI

31 Mart yerel seçimleri ardından alt yapısı tamamlanmadan yeni yerleşim yerinde şimdiye kadar 710 kişiye anahtar teslimi yapılırken, bugüne kadar bu sayıdan sadece 100 hane yeni yerleşim yerine taşındı. Kentte yurttaşların taşınmamasının asıl nedeninin ise kentin alt yapısının bitirilmemesi ve evlerin tamamlanmaması olduğu ileri sürülüyor.

YIKIM DEVAM EDİYOR

Yıkımın devam ettiği Hasankeyf’te ise geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalarda, su seviyesinin Küçük Saray’ın penceresine kadar geleceği belirtildi. Küçük Saray’ın önünde aylardır devam eden liman çalışması sürerken, çarşı esnafı da yeni yerleşim yeri tamamen bitirilmeden işyerlerinden çıkmamakta kararlı.

‘TARİH YERİNDE GÜZEL’

Tarihi Hasankeyf Çarşısı’nda 11 yıldır kepenk açana esnaf Zeki Kaya, “Hasankeyfliler olarak, her zaman tarihin yerinde güzel olduğunu söyledik. Gönlümüz yeni yerleşimi istemiyor. Yeni yerleşim ise taşınan eserlerin uzağında yapıldı. İnsanlar burayı ziyaret ederken, öncelikle tarihi görmeye geliyor. Biz esnaflar ve Hasankeyfliler, bu ziyaretlerden dolayı geçimimizi sağlıyoruz. Yeni yerleşimde birkaç eser taşındı ama bizden çok uzakta” diye konuştu.

‘ZAMANA SIKIŞTIK’

Bir diğer esnaf Zeydan Ayan ise taşınan eserlerin Hasankeyf’in küçük bir parçası olduğunu ifade ederek, “Bu kanyonlar ve tarihi eserler benim çocukluk arkadaşımdır. Biz bu dağ ve kanyonlarda büyüdük. Buraları nasıl taşıyacaklar. Bakın Hasankeyf’te bir kaos var. Kimse olanlardan memnun değil. Yapılan açıklamalar hep belirsiz. Burada herkes yaşanan belirsizlik yüzünden çaresiz ve psikolojisi alt üst oldu. Burada bir sistem yok, zamana sıkışmış durumdayız” ifadelerini kullandı.

‘YANLIŞTA ISRAR EDİLİYOR’

Hasankeyf Yaşatma Girişi sözcülerinden Ali Ergül, Hasankeyf için mücadelenin hiçbir zaman geç olmadığını vurgulayarak, “Hem yeni yerleşkedeki evlerin durumu hem de Hasankeyf 2 köprüsünün inşaatına baktığımızda, bu tarihte bir kapatılmanın olmayacağını tahmin ediyorduk. 1991 yılından bu yana neredeyse verilen hiç bir tarih karşılık bulmuyor. Bu durum Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakmak için yapılan Ilısu Barajı ve HES”in ne kadar özensiz bir proje olduğunu gösteriyor. Halkla hiç temas kurulmadan yapılan bu proje, başından itibaren yanlış kuruldu ve bu yanlışta hala ısrar ediliyor” dedi.

‘HERKESİN YIKIMA DUR DEMESİ GEREKİYOR’

Kadim toprakları sular altında bırakmak için yapılan projenin derhal durdurulmasını isteyen Ergül, şunları söyledi: “Fırat Nehri’nin yok edilmesiyle kadim Mezopotamya ciddi zarar görmüştü. Eğer Dicle Nehri de yok edilirse Mezopotamya kalmayacak. Herkesin bu yıkıma dur demesi gerekiyor.”

MA / Metin Yoksu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.