DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Satışlar Başladı

Satışlar Başladı
07.03.2019
473
A+
A-

İlkbahar mevsimine girdiğimiz bu günlerde Batman’da fidan satışları başladı.

Batman’daki fidan satıcıları Batmanlıların yeşil alanlara daha da önem vermeleri gerektiğini belirterek bu yıl ki fidan dikme mevsiminin başladığını ifade ettiler.

Fidan dikme mevsiminin gelişiyle Batman’da fidan satışı yapılan yerlerde hareketlilik yaşanıyor. Süs, gölgelik ağaç fidanları ve meyve ağacı fidanları satıcılarına giden Batmanlılar, tercihlerine uygun olan fidanları alıyorlar. Gölgelik ağaç fidanlarını genelde resmi kurumlar alırken, meyve veren ağaç fidanlarına ise köylerden talep oluyor.

Batman’a getirilen fidanların ağırlıklı olarak Bursa, İzmir, Hatay, Yalova ve Manisa gibi illerden getirildiği belirtildi.

Batman’da en çok Mazı ağacı, İran çamı ve sedir (yolluk) çamlarının satıldığını ifade eden fidan ve çiçek satıcıları, Batman’da birçok kurum ve kuruluşa fidan verdiklerini belirttiler.

20 seneden fazladır fidancılıkla uğraştığını belirten Mehmet Şirin Çağlayan, “Bu mevsim söküm ağaçlarının mevsimidir. Bu mevsim 2-3 ay devam ediyor. Meyve ağaçlarımız hepsi faturalı ve sertifikalıdır. Ağaçlarımız cins garantilidir. Yapraklı ağaçlarda her çeşidi bizde mevcuttur. Çam ağaçlarımız var. Çınar, akasya, katalpa, dış budak, top akasya, iğde, süs elması gibi 300’e yakın çeşitlerimiz vardır.” dedi.

Batman’da yeşilliğin yetersiz olduğunu hatırlatan Çağlayan, “Ağaçların fiyatları 12 liradan 500 liraya kadar çıkıyor. Bu mevsimde en çok meyve ağaçları satılıyor. Batman’da yeşillik yeterli değil. Biz 20 yıldır uğraşıyoruz daha da milletin çoğu yeşillik nedir bilmiyor. Batman’ın yeşillendirmek için devletin el atması lazımdır. Milleti bilgilendirmek lazımdır. Batman yeşilliğinde eskiye göre çok daha iyidir ama batıya göre çok geride kalmıştır. Teşvik ve ağaçlandırmanın çoğaltılması için resmi kurumlar bedava ağaçlar verebilir. Bir iki yıldır devlet fidan vermiyor. Milletin gücü de olmadığı için millet fazla ağaç almıyor. Batman’da ağaç dikilecek yerler çoktur ama dikecek olanlar azdır. Devlet de bu konuda duyarsız. Onun için piknik için bir gölge bile Batman’da bulunmuyor.” ifadelerini kullandı.

Herkesin yeşilliğe önem vermesi gerektiğini vurgulayan Çağlayan, şunları söyledi:

“Söküm fidanlar dikimine ocaktan başlanılıyor Nisan ayına kadar devam ediyor. Tüplü fidanlar 12 ay boyunca dikiliyor. Hiç fidan dikmeyen ve bilmeyenler en büyük sorunumuzdur. Bazı kişiler fidan alıyor. Dikmek için bilen birini göndermek istiyoruz ama onlar istemiyor. Fidan yanlış dikildiği zaman ağaç kuruyor. Zaten burada büyük bir sıkıntı var. Bilmeyen bir kişi ağacı dikemez. Bu iş mutlaka bilen biri yapması lazım ya da bilen bir kişinin gözetiminde yapılması lazımdır. Ağaç dikilirken meyve fidanlarındaki aşı yerine dikkat edilmesi gerekir. Toprağın altına girmemesi dışarıda kalması lazımdır. Ağaç dikilirken can suyu verilmesi lazımdır.”

Batman iklimine uygun fidanlar ülkenin değişik illerinden getirdiklerini belirten Çağlayan, “Meyve fidanları olarak kaysı, erik, vişne, kiraz, şeftali, ayva gibi iklimimize giden ağaçları özellikle tercih ediyoruz. Bu çeşitlerle birlikte üzüm asması, incir, ceviz, zeytin var. Yani çeşitlerimiz boldur. Yüze yakın çeşidimiz de çam olarak vardır. Gül gibi süs bitkilerimiz de mevcuttur. Tüm bu fideleri ve ağaçları Bursa, İzmir, Hatay, Yalova ve Manisa gibi illerden özellikle getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.