DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Su Hızla Yükseliyor!

Su Hızla Yükseliyor!
20.01.2020
4.386
A+
A-

Ilısu Barajı sularının gün be gün yutmaya devam ettiği 12 bin yıllık Hasankeyf, Şubat ayında tamamen baraj sularının altında kalacak. Kentin sakinlerinden Aybaz Tunç, tarihin sular altına bırakılmasına “Mahvettiler güzel Hasankeyf’i yazıklar olsun. Bu bir insanlık suçudur” sözleriyle tepki gösterdi.

Sivil toplum örgütlerinin tüm çabalarına rağmen hükümeti yapımından vazgeçiremedikleri Ilısu Barajı, 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf’i yutmaya devam ediyor. Bir hafta önce Hasankeyf’e ulaşan baraj sularının yükselmesiyle birçok tarihi yapı sular altında kalmaya başladı.

Tarihi kentte yer alan mağaralar ve Selahaddin Kalesi vadi boyunca ilerleyen baraj sularının derinliği yer yer 11 metreyi bulurken, genişliği 30 metreye kadar ulaştı. Yükselen sularla birlikte ağaç korulukları ve mağaralar su altında kaldı. Suların henüz ulaşamadığı diğer bölgelerde ise iş makineleriyle yapılan yıkım devam ediyor.

690x450nc btm 20 01 2020 hasankeyf su altinda kalmaya devam ediyor39 - Su Hızla Yükseliyor!

Suların giderek yükselmesi sonucu kentin tamamının Şubat ayında baraj sularının altında kalması bekleniyor.

‘TARİH FIŞKIRIYORDU ŞİMDİ SU FIŞKIRIYOR’

Az sayıdaki ziyaretçilerin gözleri önünde yükselen sular, tarihi kenti yavaş yavaş yutmaya devem ederken kentin sakinleri ise bu tabloya öfkeli.

Aybaz Tunç, tarihi kentte kalan son esnaflardan biri. Evi ve toprakları sular altında kalmış. Kentin hemen karşısında bulunan köyleri Kesme’yi (Serpirê) de yine suların yuttuğunu belirten Tunç, ancak kendilerine ev verilmeyerek mağdur edildiklerini dile getirdi.

Hasankeyf için “Tarihin fışkırdığı yer” diyen Tunç, fakat şimdilerde tarih yerine suyun fışkırdığını söyledi. Birçok tarihi yapının baraj nedeniyle başka yere nakledilmesine de tepki gösteren Tunç, tarihin yerinde güzel olduğunu kaydetti.

‘TARİH VE TURİZM SU ALTINDA KALDI’

Eskiden gelen yerli ve yabancı turistlerin tarihi kentte aylarca kaldığını anlatan Tunç, bugünkü hali ise şu sözlerle dile getirdi: “Gelip çadır kuruyorlardı. Tarihi kenti gezip birçok yerde günlerce kalıyorlardı. Hem esnaf hem de yerli halk kazanç elde ediyordu. Ama şimdilerde gelenler 10 dakika suya bakıp gidiyor. Hiçbir önemi kalmadı artık buranın. Mahvettiler güzel Hasankeyf’i yazıklar olsun. Bu bir insanlık suçudur. Tarih, tarım, hayvancılık, turizm hepsi barajın altında kaldı. Şimdiki halini görünce insan çok kötü oluyor.”

‘KORKUNÇ VERİCİ BİR DURUM’

Tarihi kentin sakinlerinden Şerif Demirtaş’a göre ise, verilen mücadeleye rağmen binlerce yıllık Hasankeyf’in sular altında kalması korkunç bir durum. Böylesi bir tarihin sular altında bırakılmasına hala anlam veremediklerini söyleyen Demirtaş, bunu gelecek nesillere nasıl anlatacaklarını bilemediklerini ifade etti. Demirtaş, 50 yıllık barajın 12 bin yıllık tarihe tercih edilmesinin kimseye fayda getirmeyeceğini vurguladı.

Geçmişte binlerce turistin akın ettiği Hasankeyf’in bölge halkı için ekonomik gelir getirdiğini belirten Demirtaş, “Eskiden adım atacak yer bulamazdınız. Ancak şimdi gelen az sayıda insanda yaşanan tarihi tahribat bakıp hüzünleniyor. 12 bin yıllık bir tarihi heba ettiler, onun yerine betonlar ve su altında kalmış tarihi bıraktılar burada” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.