DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Tek Önlem Taktığımız Eldiven”

“Tek Önlem Taktığımız Eldiven”
11.04.2018
517
A+
A-

Batman’da günde ortalama 11 saat çalıştırılan kereste işçileri, asgari ücretin altında bir ücretle yine sigortasız ve iş güvenliğinden yoksun şartlarda çalışmaya mecbur bırakılmış durumda.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2017 yılı verilerine göre, ülkede 5 milyon 800 bin kişi asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise, işsiz sayısı 2017 yılında 3 milyon 454 bin kişi olurken, işsizlik oranının en yüksek olduğu bölge ise yüzde 26,9 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt.

Bu kentlerden Batman’da, İpragaz Mahallesi’nde bulunan Keresteciler Sitesi’nde çalışan işçiler gibi çalışanların büyük çoğunluğunun aldığı maaş asgari ücretin de altında.

İşsizlik nedeniyle düşük ücrete çalışmak zorunda bırakıldıklarını belirten işçiler, zorlu çalışma koşullarını anlattı. Can güvenlikleri olmadan çalıştıklarını ifade eden işçiler, iş güvenliği yönünde alabildikleri tek önlemin ellerine taktıkları eldiven olduğunu söyledi.

‘DOMATESİN KİLOSU BİLE 3 TL’

16 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Murat Yıldız, günde ortalama 10-11 saat çalışması karşılığında yol ve yemek ücreti dahil bin 500 TL kazanabildiğini belirtti.

Aldığı bu ücretle geçinemediğini söyleyen Yıldız, “Sabah saat 8’de işe başlayıp, akşam 6-7’ye kadar çalışıyorum. Ayda bin 500 TL’ye ve sigortasız çalışıyorum. 4 çocuğum var ve bunlardan ikisi okuyor. Hepsi bir yana ayda 450 TL kira ödüyorum. Batman’da işsizlik olduğu için çalışan herkes bu maaşa katlanmak zorunda kalıyor. Bu ücret yetiyor mu? Bugün domatesin kilosu 3 TL. Dört çocuk var, ev kira sadece domatesten hesap edin… Ben soruyorum ayda bin 500 TL yetiyor mu?” diye sordu.

‘TEK ÖNLEM, ELİMİZE TAKTIĞIMIZ ELDİVENLER’

Tehlikeli koşullarda çalıştıklarını dile getiren Yıldız, “Bu makineler otomatik ve bıçakların ucu çok sivri. Daha önce neredeyse kolum kopuyordu. Başımıza bir şey gelse hiçbir sosyal güvencemiz yok. Burada alınan tek önlem, elimize taktığımız eldivenlerdir. Ne yapalım, mecburuz çalışmaya burada. Nereye gitsek aynı

Kentte bugün işçiler maaşım 300 TL az olsun yeter ki sigortam olsun istiyor. Batman’ın gerçekliği budur. Çünkü sigorta bizim güvencemiz. Batman’da çalışma koşulları çok ağır. Ayda sadece 105 TL yol ücreti ödüyorum. Hadi asgari ücret aldık diyelim bize yetecek mi? Bırakın asgari ücreti biz asgari ücret dahi almıyoruz. Ben iş bulsam gece de çalışacağım. Batman’da tek işte çalışarak ev geçindirmek mümkün değil” diye konuştu.

‘BACAĞINIZI KAYBEDERSİNİZ’

Kereste işçiliğinin baba mesleği olduğunu söyleyen Metin Erez (26) ise, “Yaptığımız iş hep aynı. Burada bugüne kadar iş kazası yaşamadım. Fakat en ufak bir hatada ya elinizi kesersiniz ya da bacağınızı kaybedersiniz. Tüm bu tehlikelere rağmen aldığımız ücret ortadadır. Yetiyor mu diye sorarsanız kıt kanaat diyelim gerisini siz düşünün” dedi.

MA / Metin Yoksu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.