DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Toplumsal Bir Sorun”

“Toplumsal Bir Sorun”
09.03.2019
419
A+
A-

Batman’da düzenlenen “Bağımlı Olma Özgür Ol” konulu konferansta yapılan konuşmalarda, madde kullanımının hem bireysel hem de toplumsal bir sorun olduğuna vurgu yapıldı.

Batman Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Yeşilay Haftası kapsamında “Bağımlı Olma Özgür Ol” temasıyla Batman Üniversitesi Merkez Kampüsünde konferans düzenlendi.

Açılış konuşması yapan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Uğur Karabat, teknolojinin çağın vebası olduğunu söyledi.

Halkın saatlerinin çoğunu sosyal medyada geçirdiğini vurgulayan Karabat, “Bu geçirdiğimiz saatlerin çoğunu da oturarak yapıyoruz ve bu oturarak yaptığımız şeylerin hepsi kilo olarak geri geliyor ve bu kilolarda diyabet, astım gibi kronik hastalıklara sebep oluyor. Şu anda sağlık konularında harcanan paraların yüzde 50’si bu hastalıklara harcanıyor. Biz daha çok içine kapanık, sosyal ilişkilerimizi azaltacak şekilde çalışmalar yapıyoruz. Maalesef herkes kendisini rahat hissettiği, mutlu olduğu sanal ortama geçmiştir. Annemiz ve babamızla oturup muhabbet etmektense anne ve babalarımız da dâhil telefonlar ellerinde veya televizyonda güncel dizileri takip edip zaman geçiririz.” diye konuştu.

“Yetişkinlerde Teknoloji Bağımlılığı” konulu sunum yapan Uzman Doktor Sercen Bulut Çelik, teknoloji bağımlılığının, teknolojiyi kullandığında ve onunla ilişki olan kişinin iradesini kaybetmesi olduğunu belirtti.

Çelik, “Bağımlılığın belirtileri, teknolojiden uzak olunca huzursuzluk, uykusuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkmasıdır. İşte bağımlılığın bizde eylemsel olarak ifade edildiği tepki şartları bunlardır. Planlamamızdan daha fazla vakit harcamak teknolojik bağımlısı olduğumuzu gösterebilir. Eğer bunların kullanılması bize bedenen, zihnen ve manevi açıdan zarar vereceğini bilirsek muhtemelen ondan uzak duracağız. Bağımlılığın sonuçlarını bilememek veya önemsememek bu şekilde bağımlılık gittikçe kısır bir döngüye ulaşabilir. Teknolojiyi kullanmanın yolları var.” dedi.

“Madde Bağımlılığı” konulu sunum yapan Psikolog Yasir Atalay ise madde kullanımının hem bireysel hem de toplumsal bir sorun olduğuna işaret etti.

Atalay, “Gençlik döneminde edindiğimiz alışkanlıklar ve yaşayacağımız değişimler gerçekten hayatımızın geriye kalan büyük bir kısmını etkilemeye başlıyor. Madde kullanımı ve buna bağlı gelişen madde kulanım bozukluğu hem bireysel hem de toplumsal bir sorundur. Bu soruna karşı samimi bir şekilde mücadele etmek lazım.” şeklinde konuştu.

Konferansa; Sağlık Yüksekokulu Müdürü Abdulkadir Demir, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Mehmet Uğur Karabat, Yeşilay Batman Şube Başkanı Şehmus Yılmaz, üniversite personeli, öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.