DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“TÜPRAŞ Şehir Dışına Taşınmalı”

“TÜPRAŞ Şehir Dışına Taşınmalı”
05.06.2018
518
A+
A-

Dünya Çevre Günü nedeniyle değerlendirmelerde bulunan Batman SAĞ-ÇEV Başkanı Sıtkı Güneş, “Çevreyi koruduğumuz sürece hayatımız devam edecektir.” dedi.

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle ‘Temiz Çevre Sağlıklı Birey’ sloganıyla değerlendirmelerde bulundu.

Batman’da yeşil alanların yetersiz olduğunu belirten Güneş, yapılacak çalışmalarla yeşil alanların oluşturulması ve artırılması gerektiğini söyledi.

Birçok yerde olduğu gibi Batman’da da çevresel anlamda sıkıntıların olduğunu dile getiren Güneş, yetkilileri ve vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.

“Çevreyi koruduğumuz sürece hayatımız devam edecektir”

Güneş, “1972 yılında İsveç in Stockholm kentinde toplanan Birleşmiş Milletler Çevre Temsilcileri 5 Haziran’ı Dünya Çevre Günü olarak belirlemişler. Doğal çevre, canlı ve cansız varlıklardan oluşan ortamdır. İnsan da çevrenin bir parçasıdır. Doğal dengenin korunması, canlılık faaliyetlerinin devam etmesi çevrenin korunmasıyla doğrudan ilişkilidir. Çevrede doğal bir düzen bulunmaktadır. Bu nedenlerle dünya kamuoyunda farkındalık oluşturmak için ‘5 Haziran Dünya Çevre Günü’ olarak ilan edilmiştir. Bu özel günde, çevre ile ilgili sorunların çözümü ve bilinçlenme konusunda çalışmalar uluslararası düzeyde de yapılmaktadır. Çevreyi koruduğumuz sürece hayatımız devam edecektir.” dedi.

“Anız yangınları ekolojik dengeye zarar veriyor”

Güneş, “Çevreye duyarlı, insan sağlığına önem veren bireylerin yetişmesinde elimizden ne geliyorsa katkı sunmaya çalışacağız. Bu bağlamda yaşadığımız bölgede bilhassa ilimizdeki bazı sorunlara değinmeden geçemeyeceğim. Tabi ki bizler birey olarak, bunun yanında sağlıkçılar olarak daha temiz, daha müreffeh bir çevre arzu ederiz fakat maalesef bunu göremiyoruz. Batman’ımızın iklim şartlarını da göz önünde bulundurursak kurak bir iklimle beraber maalesef insanlarımızın ve bazı çiftçilerimizin yanlış uygulamaları bu durumu daha da perçinleştiriyor. Özellikle Ağustos aylarında defaatle derneğimiz aracılığıyla uyarılarda bulunduğumuz halde dikkate alınmayan anız yangınları ekolojik dengeye ne denli zarar verdiği malumunuzdur.” ifadelerini kullandı.

“Belediyelere ait arazi ve arsaların parklara dönüştürülmesi gerekir”

Batman’da yeşil alanların yetersizliğine dikkat çeken Güneş, “Yeşil alanların oluşturulması ve artırılması gerekmekte. İlgili kurumların ivedilikle bu sorunu çözmeleri gerekiyor. Ayrıca ilimizde yüksek binalar yapılmakta ve bu inşaat süreci içerisinde var olan yeşil alanlarda yok edilmektedir. Biz bu soruna şöyle bir çözüm getirilmesini öneriyoruz; bina ruhsatı verilirken inşaat alanına veya mücavir alana en az 50 ağaç dikme şartı konulması bir nebze olsun soruna merhem olur kanaatindeyiz. Belediyelere ait şehir içerisinde bulunan arazi ve arsaların parklara dönüştürülmesi şehre daha da bir güzellik katacaktır.” şeklinde konuştu.

“Çöplerin ayrıştırılması için tesisler kurulmalı”

Batman çöp alanına çöplerin ayrıştırılması için tesislerin kurulması önerisinde bulunan Güneş, “Gelişmiş ülkelerde şehir çöplerinin boşaltıldığı yerlerin şehre yakınlığı veya uzaklığı önemli değildir çünkü teknolojik tesislerle bu çöpler ayrıştırılmakta hem sanayi hem de enerji de kullanılmakta iken Batman’ımızın çöp alanının 15 kilometre uzakta olmasına rağmen civar köylerin ve yakın mahallelerin dumandan ve kötü kokudan şikâyetlerinin olduğunu biliyoruz. Alan bu tesis yapmaya uygundur. Böyle bir tesisin hem işçi istihdamı açısından hem de çevreye olan olumlu katkısını bir düşünün.” dedi.

“TÜPRAŞ gibi kuruluşların şehir dışına taşınması gerekir”

Güneş, “Kira Dağı karşısında belediye ve il özel idarenin katkılarıyla halkın hizmetine sunulan mesire alanının yapılmasını güzel bir gelişme olarak görüyoruz fakat nüfusa oranla takdir edersiniz ki yetersiz kalmaktadır. Dolayısıyla Batı Raman ve Doğu Raman bölgeleri TPAO iş sahaları dışındaki alanlar mesire alanlarına çevrilebilir kanaatindeyiz. Özellikle kimsenin sigara içmesini istemiyoruz çünkü sağlığa zararlıdır ama içenler de izmaritlerini yerlere atmasınlar bu da çevre kirliliğine sebep oluyor en azından çöp kutularına atsınlar. Tabi ki en önemli konulardan biri insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen sanayi alanlarının şehir içerisinde faaliyetlerini sürdürmeleridir. TÜPRAŞ gibi kuruluşların şehir dışına taşınması gerekir.” şeklinde belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.