DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Valiliğin Yasağı Kaldırılsın”

“Valiliğin Yasağı Kaldırılsın”
09.02.2020
657
A+
A-

Binada çıkan yangın sırasında hasar gören İHD Batman Şubesi’nde tavandan akan su altında her hafta eylemlerini sürdüren kayıp yakınları, valiliğin aldığı açık alan yasağı kararının kaldırılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi’nin bulunduğu Nasıroğlu İş Merkezi’nde kayıp yakınlarının eylem yaptığı 21 Aralık 2019’da yangın çıktı. İHD’nin üst katında çıkan yangının ardından itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle can kaybı ve yaralanan kimse olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

Yangının üzerinden 50 gün geçmesine rağmen binada tadilat işlemleri tam olarak bitmediği için derneğin bulunduğu daire, tavandan akan su nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Arşiv odası, mutfağı ve İnsan Hakları Akademisi için hazırlanan oda kullanılmazken, zor şartlarda “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemini sürdüren kayıp yakınları, Batman Valiliği’nin uyguladığı yasağın kaldırılmasını talep etti.

‘YASAK KALKMALI’

Her hafta astım hastalığına rağmen kardeşi Zeki Akyıldız’ın akıbetini sormak amacıyla oturma eylemine katılan Birgül Ekinci, yaklaşık iki aydır İHD Şubesinin kullanılamaz durumda olduğunu belirterek, tavandan akan sular nedeni ile eylemlerini yaparken güçlük çektiklerini ifade etti. Ekinci, “Talebimiz insani bir taleptir. Buranın hali ortada. Bu nedenle süren yasağın kaldırılmasını ve Gülistan Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yeniden bir araya gelmek istiyoruz” dedi.

Çocuklarıyla birlikte her hafta, Ocak 1995 yılında Kozluk’a bağlı Zediya Mezrası’nda gözaltına alınan kardeşi M. Şirin Altu’nun akıbetini sormak amacıyla İHD binasına gelen kayıp yakını Altusaç Biçiçi ise, yasağın bir an önce sona ermesi gerektiğine işaret etti. Kayıplarının fotoğraflarını taşımak dışında bir eylemlerinin olmadığını vurgulayan Biçiçi, “Burası ıslak ve nemli. Binanın içi soğuk ve hastalık dolu burası. Dışarıda fotoğraflarımız ile yakınlarımızın akıbetini sormak istiyoruz” diyerek yasağın kalkmasını istedi.

BAŞVURU OLUMSUZ SONUÇLANDI

İHD yöneticilerinden Ercan Başarır da, binanın uzun bir süre daha kullanılmaz durumda olacağını belirterek, “Bizim talebimiz anayasal haktır. Biz anayasal hakkımızı kullanmak istiyoruz. Her hafta düzenlediğimiz kayıp yakınları eylemimiz burada tavandan akan sular altında yapılıyor. Binanın hali ortadadır. Yaptığımız başvuruya olumsuz yanıt verildi. Kayıp yakınlarının eylemlerini her haftaki yerinde yeniden yapmak istiyoruz” dedi.

‘AKADEMİYİ AÇAMADIK’

Başarır, tavandan akan sular nedeniyle etrafa kova koymalarına rağmen şubelerinin su altında kaldığını aktardı. Şube binası içine akan sular nedeni ile arşiv odaları, yönetim odalarının yanı sıra mutfaklarını da kullanamadıklarını dile getiren Başarır, şunları söyledi: “Yangından bu yana yaklaşık iki ay geçti ve biz şube binamızı maalesef kullanamadığımız çalışmalarımız aksamış durumda. Özellikle açmak istediğimiz akademiyi de tavandan akan sular nedeni ile henüz açamadık.”

YASAĞA ‘GÜVENLİK’ GEREKÇESİ

Kayıp yakınları ve İHD Batman Şubesi’nin, OHAL’in ilan edilmesiyle 28 Ekim 2016 tarihinden itibaren 2 yıla yakın sürede açık alanda eylem yapması yasaklandı. Ağustos 2018’de tekrar Gülistan Caddesi’nde düzenlenen oturma eylemine, 1 Eylül 2018’den bu yana izin verilmiyor. Batman Valiliği, yasak kararına “güvenlik” gerekçesini gösteriyor.

MA / Metin Yoksu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.