DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Yıllar Sonra Yeniden

Yıllar Sonra Yeniden
01.08.2021
699
A+
A-

Batmanlı Aslan ailesi, 90’lı yıllarda uygulanan kota sistemiyle birlikte bölgede unutulmaya yüz tutan tütünü 10 yıl aradan sonra tekrar yetiştirmeye başladı.

Batman merkezde çiftçilik yapan Aslan Ailesi, 3 ay önce 5 dönüm üzerinde ektikleri tütünü toplamaya ve kurutmaya başladı.

Kentin aşırı sıcaklarına rağmen tütün ekimine yıllar sonra tekrar başladıklarını belirten İskender Aslan, 5 çocuğu ile beraber geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.

Yıllar sonra geçim sıkıntısından dolayı tekrar baba ve dede mesleği olan tütün yetiştirmeye başladıklarını söyleyen çiftçi Aslan, “Önceki yıllarda köyümüzde 20 yıl tütün ekiyorduk sonra 10 yıl ara verdik ve Batman’a yerleştik. Geçinmek çok zor olduğu için tekrar tütün ekmeye başladık. 5 çocuğum var, onlar ile beraber ektiğimiz 5 dönümlük tütün tarlasında çalışıyoruz. Esas mesleğimiz tütündür. Biz bu mesleği baba ve dedemizden öğrendik. Piyasada iş olmadığı için yıllar sonra eski mesleğimize tekrar başladık. Ailemizin geçimini bu tarla ile yapıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Ektiğimiz tütün bizim bir yıllık geçim kaynağımız”

Ailesi ile birlikte tütün tarlasında çalışan Mahmut Aslan ise şunları söyledi: “Tütün ile uğraşarak geçimimizi sağlıyoruz. İş bulamadığım için işsizlikten mecburen ailemize yardım ediyoruz. Tütün ekimine yıllardır ara vermiştik. Geçinmek gittikçe zorlaştığı için tekrar tütün ekmeye başladık. Tütünü 3 ay önce tarlaya ektik. Tütün yaprakları olgunlaşınca kesim yapıyoruz. Kesim yaptıktan sonra burada tek tek ip ile bağlıyoruz. Sonra hazırladığımız yerde kuruması için asıyoruz. Bir hafta 10 gün içinde tütün yaprakları kuruyor. Kuruduktan sonra balyalara koyup satıyoruz. Oradan gelen parayla bir yıl geçinmeye çalışıyoruz.”

“Piyasada emeğimizin karşılığını alamıyoruz”

İş bulamadığı için tütün ekmeye başladıklarını söyleyen Aslan, “Kendimize iş bulsaydık tütün ekmezdik. İş bulduğumuzda da hakkımızı alamıyoruz. Asgari ücret 3 bin TL kadardır fakat bir yerde çalışmaya başlayınca 1500 ile 2 bin lira arasında ücret teklif ediyorlar. Piyasada hak ettiğimiz emeğin karşılığını alamadığımız için biz de kendi işimizi yapıyoruz. Tütün ekmek ne kadar zor olsa da kendi işimizdir.” diye konuştu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.