DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Batman’da Şikayetler Artıyor

Batman’da Şikayetler Artıyor
04.06.2020
5.965
A+
A-

Batman’da son yıllarda ilin fıstık alanlarında salkım çatlaması, dal, sürgün ve gövde kurumaları şikâyetlerinin arttığı belirtildi.

Batman için ekonomik öneme sahip olan fıstık bahçelerinde görülen hastalık ve zararlıların vermiş olduğu ürün kaybını minimuma indirmek amacıyla, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü uzmanları Ziraat Yüksek Mühendisi Nedim Sakçı ve Ziraat Mühendisi Ramazan Aslan tarafından bitki hastalıkları ve zararlıları konularında fıstık bahçelerinde gerekli araştırma ve incelemeler yapılmaya devam ediyor.

Yenipınar köyünde ikamet eden çiftçilerden Orhan Oğuz ve Abdulhalim Oğuz’un fıstık bahçelerinde yoğun olarak görülen Antepfıstığı dal güvesinin (Kermania pistacella ) zararı, İl Müdürlüğü tarafından dağıtılan feromon tuzaklar sayesinde minimuma indirildiği bildirildi. Bunun yanı sıra fidan dip kurdu (Capnodis spp.) zararlısı için hem kültürel hem de kimyasal mücadele yöntemlerinin çiftçilere detaylı olarak anlatıldığı kaydedildi.

Ana hastalık konumunda bulunan karazenk (Septoria pistacina All.) hastalığına karşı çiftçilerin bilinçlendirildiği ve mücadele zamanlarında gerekli tedbirlerin alındığı ifade edildi.

Son yıllarda ilin fıstık alanlarında salkım çatlaması, dal, sürgün ve gövde kurumaları şikâyetlerinin arttığı vurgulandı.

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Nedim Sakçı, “Şikâyetlere yol açan birkaç fungal etmenin neden olduğu ve bu fungusların yol açtığı, hastalık etmeninin yara paraziti funguslar olması sebebiyle bahçelerde budama ve bakım işlemleri sırasında ağaçların zarar görmesinin engellenmesi gerekir. Sonbahar ve ilkbahar döneminde bakırlı preparat uygulamalarının titizlikle yapılması gerekir. Gövde ve kısmi dal kurumaları için hastalık teşhisleri devam etmekte olup yaygınlık oranlarına bakılarak Diyarbakır Zirai Mücadele ve Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile beraber ortak hareket edilecektir.” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.