DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Asırlardır üzümün tarladan sofralara tatlı yolculuğu devam ediyor

Asırlardır üzümün tarladan sofralara tatlı yolculuğu devam ediyor
18.10.2020
1.082
A+
A-

Şire (mezronê) üzümüyle meşhur Batman’ın Gercüş (Gercews) ilçesinde yapılan bağ bozumu ile toplanan üzümlerden pekmez, cevizli sucuk ve pestil yapımı asırlardır devam ediyor.

Yıl boyunca emek verdikleri üzümleri bağlardan toplayan köy sakinleri, at sırtında taşıdıkları üzümleri koydukları çuvallarda sıkıp suyunu çıkarıyorlar. Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm suyu, köy meydanındaki büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Bağ bozumu ile dallardan toplanan üzümler, yüzyıllardır devam eden usul ve yöntemlerle işlemlerini sürdüren köylüler tarafından, uzun günler süren zorlu yolculuğun ardından pekmez, cevizli sucuk, pestil gibi yöresel lezzetlere dönüştürülüyor.

Hem bağlarında yetişen üzümü ve hem de üzümden elde ettikleri ürünlerin bir kısmını kendileri için ayırıp bir kısmını ise satarak geçimlerini sağlayan köylüler, her yıl geleneksel halini alan bu işlemleri devam ettiriyor.

Gercüş ilçesine bağlı Çiçekli (Şiferê) köyünde üzümden birbirinden güzel ürünler elde eden köy sakinleri, İLKHA muhabirine, yüzyıllardan beridir üzüm yetiştiriciliği ve üzümden pekmez, cevizli sucuk ve pestil gibi ürünler elde ettiklerini söylediler.

“Kaliteli olan bir pekmez baldan eksik değil”

Köylerinin üzümüyle meşhur olduğunu belirten Mehmet Selami Altun, “Burası eskiden beridir üzümü ve pekmeziyle çok meşhur bir köydür. Bir gün önce üzüm hasadını yapıyoruz. Diğer gün hayvanlarla üzümlerimizi köy meydanına getiriyoruz. Burada çalışma alanımız bellidir. Her ailenin bir bidonu var, orada çalışıyorlar. Burada topladığımız üzümü eledikten ve elekten geçirdikten sonra bidonlara koyuyoruz, kaynatıyoruz. Üzerindeki köpüğü de yavaş yavaş aldıktan sonra onu beyaz toprakla buluşturuyoruz. Beyaz toprakla üzüm daha çok berraklaşıyor. Daha sonra pekmezden bir sürü ürün çıkıyor.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.