DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

“Ciddi Kuraklık Tehlikesi Var”

“Ciddi Kuraklık Tehlikesi Var”
11.01.2021
1.048
A+
A-

Türkiye genelinde iklim değişikliğinden dolayı kış aylarında beklenen yağışın yağmaması nedeniyle kuraklık endişesi yaşanıyor. Ülke genelinde olduğu gibi Batman’da da barajlarda su seviyesi her geçen gün azalırken tarım alanları ise alarm veriyor.

Yeterli yağışın yağmaması hububat eken çiftçileri endişelendirirken uzmanlar, kuraklığın devam etmesi halinde verimin büyük oranda düşeceğini belirtiyor.

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şube Başkanı Ebubekir Doğan, yaptığı açıklamada, istenilen düzeyde yağışların yağmaması nedeniyle hububat ürünlerinin yeterli gelişim sağlamadığını söyledi.

Pandeminin de etkisiyle tarım sektörünün ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Doğan, yetkililerin zaman kaybetmeden ciddi önlemler alması gerektiğini belirtti.

“Ciddi sıkıntı var”

Kuraklık nedeniyle çiftçinin yüzünün gülmediğini ifade eden Doğan, “Özellikle Türkiye’nin genelinde ekim ayı çiftçilerin tarımsal ürünleri ektiği bir tarihtir. Tabi maalesef bu sene kurak bir dönemle başladık. Çiftçinin yüzü bu konuda gülmedi, ürün ekimine buruk başladı. Hala yağmurlarımız yeterli yağmış değil, topraklarımız yeterli suya ulaşmış değil. Dolayısıyla ekilen ürünlerinde yeterli gelişme sağlamadığını görüyoruz. Zaten ilimizin karasal iklim olması ve yağışların az yağması nedeniyle bölgemizin bu konuda bir sıkıntısı var. Bölgemiz buğday, mercimek ve arpa olarak ana ürünü oluşturuyor. Bunlar yağışlarla yetişen ürünler olduğundan dolayı bizim ciddi bir sıkıntımız var.” dedi.

“Ürünlerin gelişimi yağışa bağlı”

Yağmurun yağmamasının tarım sektörü açısından ciddi bir tehlike oluşturduğuna işaret eden Doğan, şöyle devam etti:

“Çiftçimiz birkaç yağmur yağışında ekin yapmış ama şu anda bu ürünlerin gelişmesi için yağış gerekiyor. Şu ana kadar doyurucu bir noktaya gelemedik. Bu Türkiye genelinde görülen bir kuraklıktır. Barajların doluluk oranı, içme suları sık sık basına da konu oluyor. Tabi bu tarım sektörü açısından ciddi bir tehlikedir. Tarım sektörüyle geçimini sağlayan çok sayıda kişi var. Öbür türlü buğday, arpa, mercimek gibi temel gıda ürünleri olan tüm dünyada stratejik öneme sahip olan bu ürünlerden kuraklık nedeniyle istenilen seviyede rekolte alınamaması ciddi bir sıkıntı oluşturacaktır. Buna pandemiyi de eklediğimizde çok ciddi sıkıntılar var.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.