DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Faaliyetlerine Başladı

Faaliyetlerine Başladı
03.02.2020
672
A+
A-

Batman Belediyesi, sözlü edebiyatta önemli bir yere sahip olan ve geçmişi geleceğe taşıyan dengbêjlik kültürünü yaşatmak ve dengbêjleri halkla buluşturmak için Salih Özdemir Parkında bulunan binayı Dengbêj Kültür Evi olarak hizmete sundu.

Batmanlı dengbêjlerin sanatlarını icra etmeleri için uygun yer hazırlayan Batman Belediyesi, Dengbêj Kültür Evi sayesinde kültürümüzde önemli bir yere sahip olan dengbêjlik kültürünü yaşatacak.

Batmanlı Dengbêjler, her hafta Cumartesi günü dengbêjler evinde canlı müzikle Batmanlılarla buluşurken her hafta Cuma günü ise Batman’a bağlı ilçe ve köylerde organize edecekleri şevberk programlarıyla vatandaşlarla bir araya gelme imkânı bulacaklar.

Dengbêj Kültür Evi’nde bir araya gelen dengbêjler, birbirinden güzel klamları seslendirerek dinleyicilere unutulmaz anlar yaşatırken dengbêjlik geleneğinin sürdürülmesine katkı sağlıyor.Dengbêjler evinde buluşan ve aralarında bölgenin tanınan dengbêjlerinden; Salihê Qubînî, Perîxana Şirnexî, Faiqê Kififî, Zîneta Koçer, Evdilê Koçer, Ehmedê Xîyî, Muzaferê Celdekî, Ezîzê Koçer, Evdilê Reşikî, Hesenê Elikî ve Hozan Hadî, seslendirdikleri klamlarıyla her hafta Cumartesi günleri hayranlarına müzik ziyafeti yaşatacaklar.Dengbêjler adına konuşan Ehmedê Xîyî yaptığı açıklamada, yüzyıllardır bölgede süren bir geleneği sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.

Dengbêjliğin gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ifade eden Dengbêj Xîyî: “Batman merkez ve bağlı ilçelerde önemli bir kültürü yaşatmanın memnuniyetini yaşıyoruz. Bu güzelliklerin devam etmesi için belirli aralıklarla bu tür programları düzenlemeyi planlıyoruz. Dengbêjlik, bizim kültürümüzün önemli bir değeridir. Bu kültürü sürdürmemize imkân sağlayan Batman Belediyesi Eş Başkanları Dr. Mehmet Demir ve Songül Korkmaz ile ekiplerine teşekkür ediyoruz” dedi. |

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.