DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Sulama Kanalı patladı, Tarım Arazileri Su Altında Kaldı

Sulama Kanalı patladı, Tarım Arazileri Su Altında Kaldı
26.08.2019
1.212
A+
A-

Batman’da sulama kanalı borularının patlaması sonucu onlarca dönüm ekili tarım arazisi su altında kalırken, duruma tepki gösteren köylülere ise DSİ yetkililerinin hakaret ettiği iddia edildi.

Batman merkez Yaylıca (Dirbesa) köyüne bağlı Şerbetli mezrasından Oluklu köyüne çıkan yolda bulunan Devlet Su İşleri’ne (DSİ) bağlı sulama kanalının dev su boruları dün gece saatlerinde patladı. Patlama sonucu bölgede mısır ve sebze ekili tarım arazileri ile köy yolları sular altında kaldı. Suyun mezraya doğru ilerlemesiyle kaygılanan yurttaşlar, durumu yetkililere bildirdi.

Olası bir su baskınına karşı evlerini boşaltan köylülerin yardımına ise gece boyunca sulama kanalının bekçisi ile birlikte olay yerini incelemek üzere jandarma geldi. Yurttaşların gece görüştüğü DSİ yetkililerinin, gece bir şey yapılamayacağını ancak sabah olay yerine gelebileceklerini söylediği öğrenildi. Duruma tepki gösteren yurttaşlara, DSİ yetkililerinin hakaret ettiği iddia edildi.

OLAY YERİNE SADECE BEKÇİ GELDİ

Köy sakinlerinden Mehmet Emin Artun, patlamanın yaşanması ile birlikte köyü boşalttıklarını, yardımlarına ise olay yerini incelemek için sadece jandarmanın geldiğini anlattı. Daha önceden bozuk olan toprak yolun ise patlama ile yok olduğunu anlatan Artun, “Bu yol, diğer köyler ile birlikte arsalarımıza giden yoldu. Herhangi bir yetkilinin buraya gelememesinden kaynaklı endişemiz devam ediyor. Olası bir su baskınından korkuyoruz. Neden gece hiçbir yetkili buraya gelmedi. Gele gele sulama kanalının bekçisi neden geldi?” diye sordu.

Artun, sebze ve mısır ekinlerinin tamamının sular altında kaldığını ifade ederek zararlarının karşılanmasını ve yollarının yapılmasını istedi.

‘ZARARIMIZ KARŞILANSIN’

Köy sakinlerinden Abdullah Artun da patlamanın köyde tedirginliğe yol açtığını belirterek, “Bu kadar büyük bir patlama oluyor akşam saatlerinde. Hadi kimse gelmedi olay yerini incelemeye, peki neden sabah kimse gelmedi” diyerek tepki gösterdi. Gece görüşme yapılan yetkililerin, sadece su kesintisi yapacaklarını, bunun dışında bir şey yapamayacaklarını ifade ettiklerini aktaran Artun, “Zararımız büyük, zararlarımız karşılansın, yolumuz yapılsın ” dedi.

Patlamada, Şerbetli mezrası dışında bölge genelinde sulu tarım yapan birçok çiftçinin etkilendiği ve maddi zararın büyük olduğu tahmin ediliyor.

MA / Metin Yoksu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.