DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Meyve sularının zararları… Bir bardağı neye eşit

Meyve sularının zararları… Bir bardağı neye eşit
20.03.2022
437
A+
A-

Gıda sektörü hızla gelişmekte, bu ilk planda olumlu bir süreçmiş gibi görünse de büyük pencereden bakarsak eğer, süpermarket ve hipermarketlerin raflarında yer alan sayısız ürünü rafinasyonun vitrini olarak görmeliyiz. Meyve suyu denildiği zaman eski zamanlarda, annelerimizin evde sıktığı portakal suyu, mandalina suyu gelirdi akla, makineler evlerimize girmeye başladığında elma suyu da içilir olmuştu. Meyve suyu, meyvenin doğal olarak yapısında bulunan sıvıdır. Adını aldığı meyvenin içerdiği vitaminlere sahiptir ve aynı zamanda yüksek oranda şeker içerir. Günümüzde meyve suyu içerdikleri meyve oranına göre üç gruba ayrılmaktadır:

Meyve suyu: İçeriğinde katkı maddesi olmadan %100 meyve içerir.

Meyve nektarı: İçeriğinde %25-50 oranında gerçek meyve içerir.

Meyveli içecek: İçeriğindeki meyve oranı %10’dur.

SAĞLIK AÇISINDAN ZARARLI
Meyve içeriği %10’un altında olan, meyve aroması, renk ve koku verici katkı maddeleri ile hazırlanmış içecek ve tozları tercih etmek sağlık açısından zararlıdır.

Meyve kokteyllerinin ana malzemeleri genellikle yoğun şeker içerikli ya da yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sudur. Tercihe göre alkolsüz olan bu içeceklerin besin değerleri çok düşük (hatta yok) ve şeker oranları çok yüksektir. Araştırmalar özellikle yüksek şeker içerikli meyve suları nedeni ile çocuklarda obezite riskinin arttığını göstermektedir.

Meyve sularının yüksek vitamin ve antioksidan içerdiğini kimse inkâr edemez ancak meyve suyu elde etmek amacı ile kullanılan meyve miktarı çoğaldığında içerdiği şeker miktarı da artmaktadır. Örneğin bir bardak elma suyu neredeyse bir gofret kadar fazla şeker içerir. Eğer her gün bir bardak da olsa meyve suyu tüketmeliyim diyorsanız bunu olabildiğince en besleyici değere sahip olanlardan yapmak gerekir. En iyi örnek nar suyudur. Nar suyu da yüksek oranda şeker ve kalori içerir fakat antioksidan özelliği fazladır. İçerdiği antioksidanlar beyin fonksiyonlarının korunmasına ve kanser oluşumunu önlemeye yardımcıdır.Yapılan bir çalışma günlük 220 ml nar suyunun prostat kanserini tekrarlamasınıönlediğini göstermiştir.

Kızılcık suyu da güçlü bir C vitamini kaynağı olup bağışıklık sistemini hastalıklara karşı destekler, idrar yolları enfeksiyonlarını azaltır.

Vişne suyunun antienflamatuar etkisi sayesinde yorgunluk sonucu oluşan kas ağrılarını azalttığı tespit edilmiştir.

Üzüm suyu kalp hastalıklarının önlenmesi için önemlidir.

Daha sık tüketilen meyve suyu alışkanlığımız olan portakal suyu da C vitamini kaynağıdır, üzüm suyu veya nar suyu kadar çok olmasa da antioksidan içerir.

Amerikan Pediatri Akademisi meyve suyu tüketiminin 6 yaşından küçük çocuklarda 110-200 ml arasında, 7-18 yaş arası çocuklarda 220-330 ml arasında olması gerektiğini önermiştir. Yetişkinlerde de günlük bir bardaktan fazla meyve suyu tüketimi önerilmemektedir. Meyve sularına en güzel alternatif meyvenin kendisini yemektir, böylelikle hem daha bol lif almış oluruz hem de tokluk hissine daha kolay ulaşırız.

Bu konuda ve benzer konularda daha fazla bilgi edinmek için “Güzel, Mutlu ve Sağlıklı’’ kitabımdan faydalanabilirsiniz.

Nöralterapi ve Hüseyin Nazlıkul’un diğer tedavi yöntemlerine ulaşmak için tıklayınız

Hüseyin Nazlıkul

OdaTV

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.